Selectie Muziek

Calefax

Het rietkwintet Calefax viert 21 nov 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw zijn vijftiende verjaardag met premières van stukken van Gert van Keulen en Sander Germanus, nieuwe bewerkingen van muziek van Rameau en Gusualdo en `hoogtepunten' uit het Calefax-repertoire. Het concert, waaraan wordt meegewerkt door de zangeres Vera Westera en waarop ook de cd 600 Years Calefax wordt gepresenteerd, wordt 24 nov 20u15 herhaald in de Nieuwe Veste, Breda.

Hamburg

De pestepidemie in Hamburg in 1663, die meer dan 20.000 levens eiste, was voor de componist Matthias Weckmann, die persoonlijke vrienden als de muzikanten Thomas Selle en Heinrich Scheidemann verloor, aanleiding voor een cyclus met vocale religieuze treurmuziek. De cyclus vormt de opening van het programma Tranen om Hamburg met ook nog muziek van Schein, Schütz en Monteverdi, uitgevoerd door het solistenensemble Cappella Figuralis van de Nederlandse Bachvereniging, uitgevoerd olv Jos van Veldhoven. 19 nov 20u15 Geertekerk Utrecht; 20 nov 20u15 Grote Kerk Naarden; 21 nov 20u15 Martinikerk Groningen; 22 nov 20u15 Waalse Kerk Amsterdam; 23 nov 20u Bovenkerk Kampen.

Inl 030-2513413

www.bachvereniging.nl

Schubert

De bas-bariton Robert Holl en de pianist Rudolf Jansen geven in de Amsterdamse Beurs van Berlage van 16 t/m 18 nov telkens om 14 en 19u een openbare masterclass in de uitvoering van Schubertmuziek voor professionele duo's zang en piano. Op 19 sept 20u15 is er een slotconcert. Inl www.schubert.nl

Blues Estafette

,,Op een pianist worden de meisjes niet verliefd'' zegt Roy Gaines in de programmakrant van dit altijd uitverkochte festival. Dat hij en de meeste anderen lonken met behulp van een gitaar is hiermee afdoende verklaard. Tussen de vele mannetjesputters wagen zich maar enkele meisjes, bijvoorbeeld de Texaanse Barbara Lynn en Joyce Lawson uit L.A. die haar tijd verdeelt tussen gospel en blues, wat gelijk staat aan hemel en hel. 18 nov Vredenburg Utrecht (15u).

Contraband

Deze big band o.l.v. Willem van Manen maakt zijn jaarlijkse toernee. 18 nov Kloveniersdoelen Middelburg (met schrijver J.Bernlef), 19 nov De Engelstede Groningen ('s middags), 22 nov De Stoep Spijkenisse (lunchconcert), 24 nov BIMhuis Amsterdam, 29 nov Arti et Amicitiae Amsterdam (met schrijver J. Bernlef) en vervolgens in Wehe den Hoorn, Almelo, Leiden en Zaandam.

London Calling

Na het failliet van de Britpop wringt het London Calling-festival zich in bochten om nog iets aardigs te bieden, onder meer door toevoeging van bands uit Frankrijk (Tahiti 80) en de VS (Birthday). Wél uit de buurt van Londen komen Brassy, Urusei Yatsura, Lowgold, ac acoustics en Mo Solid Gold. 18 nov Paradiso, Amsterdam.

Elton John

Solo met piano en jongenskoppie, maar zonder Candle in the wind dat hij gezworen heeft nóóit meer te spelen, uit respect voor Prinses Diana en andere muziekliefhebbers. 18 nov Ahoy, Rotterdam.