Selectie Films

Dancer in the Dark

Musical van Lars von Trier over een blind wordende Tsjechische fabrieksarbeidster die in het Amerika van de jaren zestig wegvlucht in de wereld van de Hollywoodmusical. Met soms wel honderd digitale videocamera's opgenomen film contrasteert documentair aandoende stijl met melodramatische thema's. Met in de hoofdrol popster Björk, die ook de muziek verzorgde. In meer dan 22 theaters.

Lies

In Lies van de Zuid-Koreaanse regisseur Jang Sun-Woo, krijgen een meisje van achttien en een beeldhouwer van 38 een verhouding met elkaar. De film bestaat bijna alleen uit sadomasochistische seksscènes, die heel schoon en zonder suggestieve ballast worden getoond. De film kwam in Zuid-Korea ternauwernood door de censuur. Amsterdam: Kriterion. Nijmegen: Lux.

Nurse Betty

Intelligente genremix tussen komische soapverdwazing en actiethriller van Neil LaBute. Serveerster Betty denkt na een ongeluk dat zij verpleegster Betty uit een soapserie is en reist af naar Hollywood. In 20 theaters.

Snatch

Tweede hip gefilmde komedie van Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) speelt zich weer af in een Londen waarin alleen mannen wonen. Misdaad is er eng, spannend en goed voor veel oneliners. Met Brad Pitt als onverstaanbare bokser. In 25 theaters.

Wonder Boys

Aangenaam realistische film van Curtis Hanson naar een roman van Michael Chabon biedt geen romantische verlossing voor de midlife-crisis van schrijver en universitair docent Michael Douglas. Hij schreef ooit een literair succes, maar vindt nu slechts troost bij stiekem gerookte jointjes en een obsessie voor een getalenteerde student (Tobey Maguire). Wijze en absurde observaties in een knap door Steve Kloves geschreven scenario. In meer dan 9 theaters.

Wonderland

Sombere grotestadsblues van Michael Winterbottom zoomt in op het leven van een handvol van de miljoenen inwoners van Londen. Drie dagen uit het leven van drie zusjes, hun familie, vrienden en buren in de grote stad waarin genoeg triests gebeurt om een soap een paar afleveringen te vullen maar die desondanks de indruk geeft dat dit het dagelijks leven is. Met opdringerig melancholieke muziek van Michael Nyman. Amsterdam: Cinecenter, The Movies.

En verder

American Psycho in meer dan 12 theaters; Being John Malkovich Amsterdam: The Movies, Rialto. Gorinchem: Roxy; Gouttes d'eau sur pierres brûlantes Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: `t Hoogt; High Fidelity Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Kriterion, De Uitkijk. Eindhoven: Plaza Futura. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver; Julien Donkey-Boy Eindhoven: Plaza Futura. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; Kadosh Amsterdam: The Movies. Nijmegen: Lux. Utrecht: Springhaver; The Limey Bergen: CineBergen. Heerlen: Filmhuis De Spiegel; Magnolia Groningen: Poelestraat; Rear Window Amsterdam: Filmmuseum; Wilde Mossels in meer dan 9 theaters; De wind zal ons meenemen Amsterdam: Rialto. Enschede: Concordia Cinema. Groningen: Poelestraat. Middelburg: Cinema.