`Nederland heeft nog niets te vrezen van Estland'

Arno Pijpers, de nieuwe bondscoach van Estland en trainer van Flora Tallinn, won gisteren zijn eerste oefeninterland: 1-0 tegen Kirgizië. De Baltische staat is een van de tegenstanders van Nederland in de WK- kwalificatie.

Arno Pijpers stond lange tijd te boek als jeugdtrainer. Vier seizoenen lang, tot 1998, werkte hij als manager opleidingen bij Feyenoord. In 1998 trad hij in dienst bij de Nederlandse voetbalbond KNVB als coach jeugdopleiding. Ook verrichtte hij hand- en spandiensten voor menig voetbalcoach.

PSV was vorig jaar september ontstemd, toen Pijpers op verzoek van de Schotse tegenstander Glasgow Rangers vóór het onderlinge Champions-Leagueduel analyses maakte van de Eindhovense club. De Brabanders vonden het principieel onjuist dat een werknemer van de voetbalbond diensten verleent aan een tegenstander van een Nederlandse club. Pijpers, bevriend met collega-bondscoach Louis van Gaal, bezocht onlangs als scout van het Nederlands elftal de interland Estland-Portugal. En uitgerekend datzelfde Estland had eerder aangegeven grote interesse in Pijpers te hebben.

Hoe bent u in Estland beland?

,,Ik heb in het verleden lezingen gegeven voor de UEFA. Daar heb ik mensen van de Estse voetbalbond leren kennen. Hun visie over voetbal kwam sterk overeen met die van mij. Op een gegeven moment hebben ze me uitgenodigd.''

U bent volledig ingevoerd in het Nederlands voetbal en nu gaat u die kostbare informatie overdragen aan een concurrent. Heeft u daar geen problemen mee?

,,Ik ben inderdaad aangenomen wegens mijn kennis van het Nederlands voetbal. En het is mijn taak om het Estse voetbal naar een hoger plan te brengen, daar word ik ook op afgerekend. Je kan er ook trots op zijn dat in een Oost-Europees land het Nederlandse voetbal wordt uitgedragen. Als een Nederlander bij kan dragen aan de groei van het Estse voetbal, is dat toch geweldig? Belangenverstrengeling komt in mijn vocabulaire echt niet voor. En laten we wel wezen: Nederland heeft voorlopig nog niets te vrezen van Estland.''

Mocht Van Gaal u vragen om informatie over Estland? Wat doet u dan?

,,Dat is eenvoudig: ik ga niet uit de school klappen. Hij zal iemand anders moeten raadplegen. ``

Betekent dat ook dat uw vriendschap met Van Gaal over is?

,,Nee, hoor. Hij vond het erg vervelend dat ik vertrok bij de KNVB. Maar onze vriendschap zal dat niet verstoren. Louis is een professional en hij heeft, denk ik, alle respect voor mijn beslissing.''

Is de functie bij Estland een springplank voor een grote trainerscarrière?

,,Nee ik ben niet bezig met loopbaanplanning. Ik ga met mijn gezin verhuizen naar Estland. Ik blijf hier dus lange tijd. De vraag suggereert dat dit een minderwaardige functie is. Dat is een groot misverstand. Ik word de spil in het Estse voetbal en dat is een enorme verantwoordelijkheid. Estland is verre van een achterlijk land. Het is welvarend, Tallinn is Oslo in het klein. En er is hier een prachtige voetbalcultuur. Arno Pijpers is een te benijden man, kan ik je vertellen.''

Hoe steekt het Estse voetbal in elkaar?

,,Het is een beetje het Nederlandse model in het klein. FC Flora Tallinn is hofleverancier van het nationale elftal van Estland. De beste spelers van Estland verhuizen naar Flora. Als ze goed genoeg zijn gaan ze op hun 22ste naar het buitenland, anders vloeien ze af naar de clubs uit de hoogste afdeling. In Nederland zie je dat ook: veel voetballers zijn afkomstig uit de opleidingen van Ajax, Feyenoord, Twente en PSV.''

Gaat Estland zich plaatsen voor het WK in Japan en Zuid-Korea?

,,Estland staat er met zes punten uit vier duels vooralsnog riant voor. Maar de voetbalbond is realistisch en legt mij geen absurde eisen op. Het halen van het wereldkampioenschap is dus geen must. Er zal nog veel moeten gebeuren.''

    • Martijn van Leeuwen