Multimedia

Muisring

Signaleerden we vorige keer op deze plek al dat er muizen in edelmetalen als goud op de markt zijn gekomen, sindsdien heeft zich alweer een nieuwer model muis aangediend. Het gaat om de FinRing, juist ja, een muis in de vorm van een ring. Deze muis werkt draadloos en bevat zowel een rechter- als linkermuisknop en een schijfje waaraan je draait om de cursor te laten bewegen. De ring, geschikt voor pc, draag je aan de wijsvinger en is een ontwerp van BossWave, bekend van allerlei blitse space-achtige muizen, onder meer met flikkerende lichtjes. Kosten: tachtig dollar. Het ultramoderne romantische cadeau.

*www.bosswave.com/mouse

Elektronische boeken

Nadat Stephen King besloot zijn nieuwe roman The Plant vooralsnog uitsluitend op internet te publiceren, is het e-book, het elektronische boek, zo goed als mainstream geworden. Zeker nadat andere grote namen, zoals Fay Weldon en Frederick Forsyth, bekend van onder meer Dag van de jakhals, zijn voorbeeld volgden. Via de Electronic Literature Organization is het mogelijk een goed beeld te krijgen van de wereld van de elektronische literaire uitgave. Hier vindt de bezoeker nieuws en een enorm bestand met online boeken dat zowel fictie als non-fictie en poëzie omvat, al dan niet interactief vormgegeven. Ook is er aandacht voor de auteurs en uitgeverijen nieuwe stijl. Voor wie niet bang is van het scherm te lezen.

*www.eliterature.org

Lingerie

Slips, bh's, strings en bikini's vind je op de site Lingerieboutique.nl, een samenwerkingsverband van talloze ondergoedwinkeliers. Het gaat er over trends (shocking pink is terug en glitter & glamour mag weer) en de belangrijkste ontwerpers komen aan bod, zoals Marlies Dekkers. Bovendien biedt de boutique een beeld van wat er op het moment allemaal te koop is, van hip tot degelijk en ouderwets romantisch met kant. Jammer is dat de trends nogal eens summier besproken worden – als er al sprake is van tekst. Onder het kopje `nieuwe technologiëen' zie je alleen foto's en geen uitleg wat de nieuwe materialen dan zijn. Ook een minpunt is dat er niet online besteld kan worden en de site in feite helemaal geen webwinkel is, zoals de naam doet vermoeden. Daar tegenover staat wel weer een uitgebreide database met verkoopadressen, niet zelden met eigen website.

*www.lingerieboutique.nl

Zoekmachine

Hoe hang ik een hangmat op? Waar vind ik de officiële site van het Europees kampioenschap voetbal, Euro2000? En: Waar vind ik tips over solliciteren? Populaire vragen die worden gesteld aan Q-go, `de zoekmachine die gewone vragen snapt'. Anders dan de reguliere zoekmachines voer je hier een gewone vraag in en is het resultaat geen lijst met duizenden vaak irrelevante websites, maar slechts een handjevol toepasselijke url's. Wanneer de zoekmachine niet in staat is de vraag te beantwoorden, dan wordt deze aan de redactie doorgestuurd die zich er vervolgens over buigt. Een paar dagen later is een antwoord klaar.

*www.q-go.nl

Leuke dingen

Overnachten in de woonwagen van Pipo de Clown, een weekendje naar het buitenland voor een oldttimerbeurs of de salsakampioenschappen bijwonen. De flitsend vormgegeven site Leukedingendoen.nl bevat talloze tips om eventuele overvloedige vrije tijd zo aangenaam mogelijk door te brengen. De site is onderverdeeld in categorieën als `nacht', `romantiek' en `familie' en je kunt aangeven hoeveel geld er te besteden is en voor hoeveel personen. Zelfs kun je invoeren wat voor weer het de betreffende dag is. Zo geeft Leukedingendoen.nl als tip voor een regenachtige dag aan degenen met krappe beurs: voor niets lunch- en jazzconcerten bijwonen in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Bezoekers kunnen hun ervaringen kwijt op de site, wie tips heeft kan de redactie per e-mail bereiken.

*www.leukedingendoen.nl

Naaipatronen

Wie net de oude stapel Burda's en Libelles die al jaren op zolder lag heeft weggegooid en juist weer op zoek is naar naaipatronen van ouderwetse kleren die weer helemaal terug zijn, is er Vintage Pattern Lending Library. Dit online archief biedt patronen uit de jaren twintig, dertig en uit Franse modebladen van weleer, maar ook, nog hipper, borduurpatronen. De site werd opgezet omdat deze ouderwetse patronen ,,gedeeld moeten worden en niet in archieven opgeslagen moeten worden''. Om ze te bemachtigen, moet wel geld betaald worden. Het is ook mogelijk lid te worden, dan zijn ze te lenen.

*www.vpll.org

.com-Monopoly

Als er één spel overal ter wereld wordt gespeeld, dan is het wel Monopoly. Toch was het vooralsnog niet eenvoudig om het spel in het buitenland mee te spelen. Elk land van enig formaat heeft een eigen, aangepaste variant van het familiespel, wat een hoop gehannes oplevert met vreemd geld en andere straten dan je gewend bent. Met de nieuwste uitvoering, de Dot com-editie, behoort dit tot het verleden. De straten zijn vervangen door wereldwijd bekende websites als portaalsite Yahoo en online veiling eBay, Kans en Algemeen Fonds werden het universele `Download' en `E-mail just in'. De pionnen zijn geen afgetrapte schoen of auto meer, maar een muis en een cursorhandje. Nog wel vertrouwd: je kunt nog steeds in de gevangenis belanden.

*www.monopoly.com

    • Lukas Keijser