Kortweg

Minigidsjes

Frankrijkspecialist Frantour geeft een reeks minigidsjes uit. Elke paar maanden verschijnt een nieuwe uitgave waarin een Franse regio wordt belicht. De gidsjes bieden wisselende arrangementen voor een paar dagen weg in Frankrijk en heten dan ook: Even weg in Frankrijk. Nord Pas de Calais biedt bijvoorbeeld een weekeindje winkelen in Lille vanaf ƒ221 pp. Champagne- Ardennen stelt Château du Faucon open vanaf ƒ349 pp.

*www.frankrijkdirect.nl/kort.html

Frantour 0346-584844

IJstijd

Op het Stationsplein in Brugge (België) zal het ruim een maand lang continu -10˚ C zijn. Deze temperatuur is nodig om de sneeuw- en ijskunst van het eerste `Sneeuw- en IJssculpturenfestival Brugge' in conditie te houden. Circa dertig kunstenaars zullen in twee weken tijd 2 miljoen kilo sneeuw en 250.000 kilo ijs verwerken tot ijstijdtaferelen. Er is een 4,5 meter hoge mammoet. In ijsgrotten kan men zien onder welke omstandigheden de mensen in de ijstijd leefden. Op sneeuwvlaktes staan snuivende bisons naast wilde paarden, met op de achtergrond een 11 meter hoge vuurspuwende vulkaan. Ook Koning Winter met de IJskoningin en de Kerstman zijn present.

*Het `Sneeuw- en IJssculpturenfestival Brugge, Stationsplein van Brugge, 1 dec t/m 7 jan 2001. Open: dag 10-22u. 25 dec gesl, 24 dec en 31 dec 10-14u. Entree volw 260 BEF, kinderen van 6 tot 12 jaar 120 BEF, kinderen tot 6 jaar gratis.

Opreis

Vorige week is www.opreis.net gestart als nieuw online reisbureau. Opreis.net maakt het mogelijk om hotels en vakantiehuizen in de grote vakantielanden rechtstreeks te boeken. De klant zou volgens opreis.net bij het boeken de zekerheid hebben dat de gewenste locatie ook echt beschikbaar is. Er wordt gebruikgemaakt van een realtime online planningsysteem. De kans op overboekingen zou hierdoor minimaal moeten zijn. Opreis.nl streeft ernaar om via een complete, snelle en veilige website de vraag en het aanbod in de reiswereld bij elkaar te brengen. De partners van Opreis.net zijn Bookings, Worldres (hotels) en Eurorelais (vakantiehuizen). Het aanbod van reislinks komt uit de database van HolidayPages.

*www.opreis.net

Leipziger kerstmarkt

Van 29 nov tot 23 dec vindt in Leipzig de jaarlijkse kerstmarkt plaats. De traditie van de Leipziger kerstmarkt gaat terug tot 1767. Met 260 kraampjes heeft Leipzig één van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Het traditionele centrum van de kerstmarkt is op het historische marktplein voor het `Alte Rathaus'. Daar staat ook de 20 meter hoge kerstboom en eronder de kerststal met echte schapen. Er is verder een sprookjesbos, in de beurs onder de markt is een tentoonstelling van modelsporen en de kerstman houdt op vaste tijden audiëntie. Op de Naschmarkt is de historische kerstmarkt `Oud Leipzig' met een keur aan kunsthandwerk. Torenblazers omlijsten de opening van de kerstmarkt op 29 november en blazen dagelijks om 14u en 19u van de toren van het `Alte Rathaus'. De grootste attractie is de adventkalender, die met een omvang van 857 vierkante meter de grootste ter wereld is. Vanaf 1 december wordt elke dag om 16u30 een venster geopend.

*De kerstmarkt is dagelijks geopend van 10-20u, vr t/m zo 10-21u. Een folder over de kerstmarkt met informatie over de concerten in de Thomaskerk en het Gewandhaus kunt u bestellen bij Leipzig Tourist Service +49-341-7104-260.

Kerstarrangement `Weihnachtstimmung Leipzig': voor 77 DM maakt u een stadswandeling met gids ( twee uur), dineert u in een restaurant in de verlichte binnenstad en woont u een concert bij in het Bachmuseum. Gedurende de adventsweken in Leipzig kunt u het arrangement boeken bij Leipzig Tourist Service. Inl Leipzig Tourist Servce e.V. Richard-Wagner-Strasse 1, D-04109 LEIPZIG, tel +49-341-7104-260/265 fax:+49-341-7104-271/276 e-mail: lipsia www.leipzig.de

Kerstmarkt Fluweelengrot

De Fluweelengrot in Valkenburg vormt jaarlijks het decor voor de kerstmarkt. De Kerstmarkt is een evenement in de sfeer en ambiance van het kerstverhaal `A Christmas Carol' van Charles Dickens. Kerstmuziek van o.a. koren en kapellen breekt de stilte van de grot. Kronkelgangen voeren de bezoeker langs spelonken en gedecoreerde nissen. Verder zijn er vele kerstgeschenken te koop. Van glasgeblazen artikelen, mergel(kerst)kunstwerken, snuisterijen en aroma's, kerststukjes & mistletoe, tot divers schilder- en houtsnijwerk.

*Kerstmarkt Fluweelengrot, Daalhemerweg 27, Valkenburg. Open 17 nov t/m 1 dec: ma t/m vr 14-21u, za/zo 12-21u. 2 dec t/m 19 dec: ma t/m zo 12-21u. Entree volw (vanaf 12 jaar) ƒ3,50 p.p. Inl 043-6090110

Routeplanner

Een voor reizigers van alle pluimage handige en buitengewoon uitgebreide website is http://www.routeplan.nl/. Voor auto, motor, fiets, truck, vliegreizen, wandelen, openbaar vervoer, ferries, van alles is op het web gezet. Er staan ruim 250 links op naar routeplanners en handige route-informatie over onder meer: flitspalen, weerbericht, topografische kaarten, online kaartwinkels, slipscholen en nog veel, veel meer.

*www.routeplan.nl/

Wandelen

Het Groene Hart heeft er vier nieuwe wandelroutes bij: Cabauwse Jacobs-, Muiderberg-, Bommelstein- en Aertsveldse Route. De routes variëren van 7 tot 14 kilometer, door de ANWB bewegwijzerd en bij uitstek geschikt voor de `minder ervaren wandelaars'. Er is gestreefd de paden te laten lopen door een zo gevariëerd mogelijke omgeving. De paden lopen onder meer langs de Vecht en zijn goed bereikbaar vanuit Weesp.

*Routefolders zijn voor ƒ1 verkrijgbaar bij de VVV's en ANWB's in de regio.