Kort geding LTO tegen Robert Long

In Amsterdam diende gisteren een kort geding dat Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland wegens kwetsende uitspraken heeft aangespannen tegen Robert Long en de Stichting Varkens in Nood.

Robert Long, ambassadeur van Varkens in Nood, heeft volgens LTO de varkenshouderij met nazi-concentratiekampen vergeleken en de varkensboeren als kampbeulen betiteld.

Het laatste werd door de Stichting ontkend. ,,Meneer Long heeft niets over en niets tegen de boeren gezegd'', aldus een woordvoerder. Wel heeft Long de vraag van een journalist of de minister van Landbouw als een kampbeul kan worden beschouwd, met ,,ja'' beantwoord, aldus de Stichting.

LTO Nederland wil dat Long zijn ,,leugens'' publiekelijk terugneemt en zijn excuses aanbiedt.

Naast de vergelijkingen met nazi-concentratiekampen (,,Wat Dachau was voor de joden, dat is de vleesindustrie voor varkens''), heeft LTO ook bezwaren tegen de verklaring van Long dat varkens worden volgepropt met groeibevorderaars. ,,Long heeft op een manier geargumenteerd die buitenproportioneel is'', aldus een woordvoerder van LTO.

De organisatie vindt de uitspraken beledigend en schadelijk voor het aanzien van de veehouderij en wil dat de rechtbank een dwangsom van 10.000 gulden oplegt.

De uitspraak in kort geding volgt op 30 november.