Korfballer betrapt op amfetaminen

Raymond Pouw van HKV/Ons Eibernest is de eerste korfballer die positief heeft gereageerd op een dopingcontrole. Hij werd op 8 oktober getest na afloop van de wedstrijd tegen Sporting Trigon. In zijn urine werden amfetaminen gevonden. Wanneer de contra-expertise hetzelfde resultaat geeft, wacht hem een schorsing, variërend van drie maanden tot twee jaar.

In het korfbal worden dit seizoen voor het eerst dopingcontroles gehouden. Volgens Janne Engelberts, trainer van HKV/Ons Eibernest, is geen sprake van bewust dopinggebruik. ,,Na afloop van de wedstrijd wilde Raymond eigenlijk al weg gaan, maar bleef omdat hij die controle wel mee wilde maken. Er zijn toen drie mensen uitgeloot en daar zat Raymond bij. Twee moesten in een potje plassen. Als hij ook maar een beetje het idee had gehad dat hij verboden middelen had gebruikt, had hij er zo onderuit kunnen komen.''

Bondsvoorzitter Van Dijk wijst de suggestie van de hand dat het KNKV te weinig heeft gedaan aan voorlichting. Er zijn brieven naar de clubs gegaan, met in te vullen doktersattesten bij bepaald medicijngebruik. Ook heeft elke club een voorlichtingsfolder gekregen. Bovendien heeft de bond in de brief verwezen naar te raadplegen instanties en websites. ,,De verantwoording ligt uiteindelijk bij de verenigingen en de spelers zelf. Wij hebben ze zo goed mogelijk ingelicht. Je merkt alleen dat het nieuw is en de clubs het allemaal niet zo serieus nemen.''

HKV/Ons Eibernest heeft alle betrokkenen zwijgplicht opgelegd. Volgens bondsvoorzitter Van Dijk had de vereniging dit al veel eerder moeten doen. ,,Een speler is honderd procent positief na de contra-expertise. Ze hadden pas na de tweede positieve uitslag met het geval naar buiten moeten komen. Nu berokken je zo'n jongen veel schade.''