KINDERAGENDA

Electriciteit

Hoe wordt elektrische stroom geproduceerd? Waarom brandt een lamp en hoe werkt een batterij. Wat zit er achter het stopcontact? In Museum van Bommel van Dam in Venlo laten ze met reusachtige lampen, batterijen en generators zien hoe electriciteit precies werkt. In de meeste musea mag je alleen maar kijken en moet je vooral overal afblijven, maar bij deze expositie mag je overal aanzitten. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat je eigen lichaam stroom geeft door een bronzen hand een hand te geven (er gaat dan een lamp branden). En door aan een kabel te trekken zie je (via een videoscherm) wat er allemaal moet gebeuren voordat een lamp brandt, want via lamp, draad, stekker, stopcontact en de electriciteitskabels in de straten kom je uiteindelijk bij de stroomcentrale terecht. Verder zijn er rondleidingen (vooral voor klassen) en computer- en filmanimaties.

*Electriciteit, wat zit er achter het stopcontact voor kinderen vanaf 8 jaar t/m 3 december in Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6, Venlo. Voor klassen kunnen rondleidingen worden aangevraagd en omdat er in de week veel klassen zijn die de expositie bezoeken wordt de `gewone' bezoeker gevraagd vooral op woensdagmiddag of in het weekend te komen.

De toegang is gratis. Open di t/m zo van 11-17u. Inl 077-3513457.

Sinterklaas

Zaterdag 19 november komt Sinterklaas weer aan in ons land en Amsterdam begroet de Goed Heiligman met maar liefst 6 praalwagens gemaakt door 6 kunstenaars. Zo is er een trampolinewagen van 12 meter lang, waar trampoline-pieten in zakken springen en ook geoefend hebben in rappen, breakdance, beat-boxen, body-popping en scratchen. En bij de snoepkanonpraalwagen is het gewoon een kwestie van strategisch opstellen. De Sint komt om 12u per stoomboot aan bij het Noord-Zuidhollands Koffiehuis bij het Centraal Station en rijdt via de Dam, naar de Munt, Rembrandtplein (12u30) naar het Frederiksplein, Weteringschans en Leidseplein (13u30).

*Aankomst Sinterklaas in Amsterdam op 19 november om 12u, bij de intocht tot 13u30 wordt hij begeleid door 6 praalwagens. Inl over de route www.sintnicolaas.org of over de praalwagens www.cahn.praalwagens

Letters en lekkers

Wil je alvast met een toverglaasje op zoek naar taaitaai en suikerbeesten dan moet je naar het Natuurmuseum in Tilburg gaan, waar je met je ogen dicht letters kan herkennen en luisteren hoe het paard van Sinterklaas klinkt. In het Scryption ontdek je hoe chocolade wordt gemaakt en natuurlijk wordt er ook geproefd. Daarna wordt er een chocoladelertter versierd die je mee naar huis kan nemen. Het programma is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en duurt ongeveer 5 kwartier.

*Letters en lekkers, een Sinterklaasprogramma dat 5 kwartier duurt in het Scryption, Museum voor schriftelijke communicatie en het Noordbrabants Natuurmuseum, Spoorlaan 434(a), Tilburg.

Toegang kinderen ƒ7 voor beide musea (inclusief letters en lekkers) en ƒ2 voor het versieren van een chocoladeletter. Volwassenen ƒ9. Open di t/m vr 10-17u za en zo 13u30-17u.

Inl 013-5353935 of www.tref.nl/tilburg/scryption.

Kinderrechten

De hele wereld in jouw buurt: daar gaat het in het zesde Kinderrechtenfestival om en Rotterdam wordt daarbij als voorbeeld gebruikt. Het festivalterrein in ingedeeld in verschillende buurten, waar steeds een ander kinderrecht centraal staat. Zo kan je in Silicon Valley chatten over kinderrechten, er is een rechtstreeks debat met politici in de speakerscorner en in het kinderpersbureau, de `krantenwijk' genoemd, zijn persconferenties en maken kinderen samen een krant.

Verder is er een speelkwartier, waar je kan skelteren, hutten bouwen en meedoen aan een wereldcircus, bij Unicef kan je een quiz maken ga je op de foto met een familie die je zelf kan uitzoeken en in de actiewijk leer je hoe je voor jezelf moet opkomen.

*Kinderrechten Festival 2000 in de Cruise Terminal Rotterdam (Kop van Zuid) op zondag 19 november van 12-17u. Toegang ƒ15, kaarten alleen nog aan de kassa verkrijgbaar.

Inl over het festival 020-5356891.

Het Wonderwoud

Dirk en Peter worden wakker in een tentje in het oerwoud. De luchtballon waarmee ze zijn geland is verdwenen. Ze gaan op zoek naar hun luchtballon en ontdekken dat ze in een toverwoud terecht zijn gekomen, waar alles anders is dan het lijkt: een pratende boom, een vogelorkest, brutale papegaai en meneer wind die ze bijna wegblaast. Zullen ze de ballon terugvinden? Bij de voorstelling Het Wonderwoud in het Prinsessetheater in Rotterdam op woensdag 22 november om 15u kunnen kinderen van 2 tot 6 jaar meezingen en bewegen met Peter en Dirk in het Dunya Wereldprogramma.

*Muziektheatervoorstelling voor kinderen van 2 tot 6 jaar op woensdag 22 november om 15u in het Prinsessetheater,

Schiedamseweg 19, Rotterdam. Kaarten ƒ2,50 reserveren 010-4255050.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker