Italië staat kinderen uit Rwanda niet af

Tussen Italië en Rwanda is een scherp diplomatiek conflict ontstaan over de toekomst van Rwandese kinderen die in 1994 naar Italië zijn gebracht om hen te beschermen tegen de genocide in hun eigen land. Italië wordt beschuldigd van minachting voor Rwanda. Sommigen praten zelfs over kinderdiefstal.

Rond 170 kinderen uit Rwanda zijn indertijd onder auspiciën van het Rode Kruis naar Italië gebracht. Een aantal van hen is inmiddels teruggekeerd. Maar 41 kinderen zijn geadopteerd door Italiaanse echtparen, en een kinderrechter heeft bepaald dat die niet terug hoeven.

President Paul Kagame van Rwanda zegt dat sommige van deze kinderen zijn geadopteerd tegen de wens van hun familie. Zij stonden als wezen te boek, maar van een enkeling zouden de ouders nog in leven zijn. Kagame wijst iedere suggestie van de hand dat de kinderen, die nu rond de tien jaar zijn, in Italië een betere toekomst zouden hebben. ,,Wij zijn wel arm, maar wij zijn trots'', heeft hij gezegd.

De Italiaanse regering heeft tot nu toe de argumenten van de adoptie-ouders onderschreven. Een van die argumenten was dat een nieuwe traumatische ervaring moet worden vermeden. ,,Regeringen besluiten niet over het lot van kinderen'', zei een Italiaanse diplomaat. Kagame antwoordde boos dat dit laat zien dat Italië Rwanda minacht.

In een reactie op deze felle uitvallen zei de Italiaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Rino Serri, gisteren dat het ministerie zal helpen om de geadopteerde kinderen in contact te brengen met familieleden in Rwanda. Maar alles draait ,,om de rechten en wensen van de kinderen''.

De meeste van de geadopteerde kinderen zitten in de buurt van het Noord-Italiaanse dorpje Castenedolo. Daar is een priester actief, don Roberto Lombardi, die in 1994 in Rwanda werkte, een groep kinderen heeft meegenomen en een aantal gezinnen ertoe heeft overgehaald die kinderen na enige tijd te adopteren. ,,Deze kinderen zijn wezen en zijn ons toevertrouwd door grootouders of ze waren in de steek gelaten'', zei don Lombardi tegen journalisten. ,,Wij hebben ze niet zomaar meegenomen, wij hebben ze niet gestolen.''