Italië gaat doping zwaar bestraffen

Dopingzondaars in Italië worden voortaan beschouwd als misdadigers. Een nieuwe wet, die in december alleen nog door de Senaat moet, geeft het land de strengste dopingstraffen ter wereld. De gezondheidscommissie van de Senaat stemde gisteren in met de wet die al door het parlement was goedgekeurd.

De nieuwe regels maken boetes tot 115.000 gulden en celstraffen van drie maanden tot drie jaar mogelijk. In de ogen van de politici zijn gedrogeerde atleten niet alleen slachtoffer maar ook dader.

De begeleidingsstaf achter de dopingzondaar wordt nog harder aangepakt. Trainers, sportartsen en begeleiders die de sporters aan doping helpen hangen straffen tot zes jaar cel boven het hoofd. Vooral als de atleten minderjarig zijn, zal de sanctie niet mals zijn.

De politiek volgt de harde lijn van de Italiaanse justitie. Om het gevaar van verdoezeling van de feiten tegen te gaan zal de dopingbestrijding uit de handen van de sportbonden in die van de staat overgaan. De overheid tast daarmee de autonomie van het nationaal olympisch comité CONI aan.

Het internationale antidopingbureau WADA heeft aangedrongen op een snelle internationale actie voor gelijke regels in de antidopingwetgeving. WADA-voorzitter Pound zei gisteren tijdens een congres in Oslo dat de verschillende regels tot verwarring leiden. Hij pleitte voor een dopingcode die bij alle sporten en in alle landen kan worden toegepast.

Ministers uit verschillende landen moeten nu proberen om gezamenlijk een lijst op te stellen met verboden middelen en de nationale antidopingregels aan elkaar aanpassen. Ook moeten zij het eens worden over een budget voor de WADA. Het bureau werd vorig jaar opgericht en wordt nu grotendeels betaald door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het IOC stelt voor de komende jaren 35 miljoen gulden beschikbaar voor WADA.