Israël wacht lange strijd met Palestijnen

De Israëliërs moeten zich voorbereiden op een lange strijd met de Palestijnen, zo heeft premier Ehud Barak vanochtend gewaarschuwd.

Hij zei dat enkele uren na Israëlische raketaanvallen op kantoren van de Tanzim-militie van Yasser Arafats organisatie Al-Fatah en Fatah zelf in op de Westelijke Jordaanoever. Gisteren zijn weer acht Palestijnen gedood bij confrontaties met het Israëlische leger.

In een vraaggesprek met de Israëlische staatsradio zei Barak dat er geen ,,toveroplossing'' is. ,,Als wij zouden denken dat wij met 2.000 Palestijnse doden in plaats van de 200 van nu de hele kwestie zouden kunnen regelen, dan zouden we in die zin handelen. Maar er is geen toveroplossing, want een regeling zal alleen aan de onderhandelingstafel kunnen worden gevonden.'' Daarmee reageerde Barak op uitspraken van de oppositie en zijn eigen minister van Telecommunicatie, Benjamin Ben Eliezer, dat de tijd was gekomen om een eind te maken aan de huidige `politiek van zelfbeheersing'. Barak wees erop dat het leger vannacht bases van de Tanzim had aangevallen, ,,maar de intifadah en het geweld zullen na die operatie niet ophouden''.

De raketaanvallen waren gericht op doelen in Jericho, Hebron, Tulkarem, Salfit en Beit Jalla bij Jeruzalem. In die laatste plaats, vanwaaruit de joodse wijk Gilo al weken onder vuur wordt genomen, vond een Duitse arts de dood. Acht Palestijnen werden gewond.

Barak ontmoette gisteren president Clintons Midden-Oostenafgezant Dennis Ross, die naar Israël was gekomen voor de begrafenis van Lea Rabin, weduwe van wijlen premier Yitzhak Rabin. Ross zou vandaag in de Gazastrook spreken met Yasser Arafat. De Palestijnse leider onderstreepte in een door de televisie uitgezonden boodschap voor de dood van Lea Rabin dat hij zich gebonden acht aan vrede. ,,Op dit droevige moment zeg ik dat er uitzicht is op licht en hoop aan het einde van de tunnel.''

Arabische vertegenwoordigers drongen er gisteren bij Europa op aan zich te mengen in het conflict. Op de eerste dag van een bijeenkomst in Marseille van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie met hun collega's uit de landen rond de Middellandse Zee verwoordde de Egyptenaar Amr Moussa de Arabische positie dat Europa ,,niet neutraal kan blijven tegenover agressie tegen een bezette bevolking door de bezetter''. De zogeheten Euromed wordt geboycot door Syrië en zijn vazal Libanon, die niet aan één tafel wilden zitten met Israël. Libië, dat eerst een boycot van de bijeenkomst had aangekondigd, kwam toch.