Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen mochten de oliemaatschappijen zich wederom in de belangstelling van de beleggers koesteren. De prijs van een vat olie ligt inmiddels weer boven de 34 dollar, en dat betekent koersstijgingen voor Shell en BP Amoco. Vanochtend klom Shell nog 0,9 procent naar 5,89 pond, en steeg BP Amoco 1,2 procent naar 6,11 pond.

De FTSE-index noteerde rond het middaguur 6.460 punten, een stijging van 0,4 procent.

FRANKFURT

De daling van de DAX vanochtend kwam vooral op het conto van twee zwaargewichten uit de oude economie: chemiereus Bayer en autofabrikant DaimlerChrysler. Bayer moest tegenvallende kwartaalresultaten bekopen met een koersdaling van 2,5 procent, DaimlerChrysler daalde 2,8 procent. Beleggers vrezen voor de winstgevendheid bij de Amerikaanse tak van het concern.

De DAX daalde 1,6 procent naar 6.848 punten.

PARIJS

In Parijs trakteerde de markt BNP Paribas op een koersdaling van 2,9 procent, nadat de bank kwartaalcijfers publiceerde die overeenkwamen met de verwachtingen van de analisten.

Vooral dalingen onder de technologiefondsen zorgden voor een verlies van de CAC-40. De beursbarometer verloor 1,1 procent op 6.235 punten.

TOKIO

In Japan houdt een machtsstrijd binnen de regerende LDP de gemoederen van de markt bezig. ,,Het maakt niet zoveel uit wie de nieuwe premier wordt, maar deze onzekerheid is slecht voor de markt op de korte termijn,'' zei een handelaar van HSBC in Tokio tegen het persbureau Reuters. De positie van Mori staat al enige tijd ter discussie, ook binnen zijn eigen partij LDP. De reden is fraude, onder andere gepleegd door leden van zijn kabinet.

De Nikkei-index daalde vandaag 1,4 procent en sloot op 14.587 punten.

NEW YORK

Hoewel de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente gisteren ongemoeid liet, liet men wel doorschemeren dat de angst voor inflatie in de nabije toekomst voor een verhoging van de interestvoet kan gaan zorgen. De reactie van de aandelenmarkten op dat nieuws was voorspelbaar: de koersen, die tot de bekendmaking een aardige stijging hadden beleefd, leverden in. Later herstelden de aandelen zich weer, zodat uiteindelijk toch winsten konden worden genoteerd. De Dow Jones-index klom 0,3 procent naar 10.708 punten, terwijl de index van technologiebeurs Nasdaq 0,9 procent hoger sloot op 3.165 punten.