Groot-Brittannië

The Museum of .....

In het oude pakhuis vlak achter de Oxo Tower aan de Theems is een van de leukere kleine musea van Londen te vinden. Naar gelang de tentoonstelling wisselt het museum van naam. Nu is het The Museum of the Unknown. Waar ben ik, hoe heet ik, wie ben jij en andere vragen moeten worden opgelost. Drie volledig verschillend ingerichte caravans: `wie woont hier?' Verderop een wand van honderden sleutels met kleine labels waar de bezoeker een lijfspreuk op mag invullen, als antwoord op de vraag `wat is (de steutel tot) geluk?'. Allerhande raadselachtige voorwerpen liggen, staan of hangen in vitrines; op het eerste gezicht zien ze er doodnormaal uit, maar als je op het kaartje wilt invullen waar ze voor zijn: geen idee. T/m 4 febr The Museum of the Unknown, Oxo Tower Wharf. Wo t/ zo 12-18u. Inl 00-442074012255.

Dazzle

Donzige kettingen, ringen in bizarre plastieke vormen, armbanden van reusachtige sigaretten en golvende, benen oorbellen. De jaarlijkse tentoonstelling in de Royal National Theatre - deze twintigste editie heet Dazzle - laat zien wat belangrijke ontwerpers te zeggen hebben over sieraden. In de foyer van het Olivier Theatre zijn ontwerpen van meer dan 100 kunstenaars tentoongesteld. En alles is te koop. De goedkoopste neusbel kost £ 10 en daarna wordt het al snel duurder. Maar kopen is ondergeschikt, kijken is leuk genoeg. 20 nov t/m 13 jan Dazzle in de Royal National Theatre Olivier. South Bank Centre. Inl 00=442074523000.

Fietsen

Het is niet makkelijk en ook zeker niet ongevaarlijk om met de fiets door Londen te rijden. Toch zijn er steeds meer fietsers in de stad, vaak gewapend met helm, knie- en elleboogbeschermers en een gasmasker voor de uitlaatgassen van de file die je met gemak voorbij scheurt. Langzamerhand komen er steeds meer fietspaden en nog niet zo lang geleden is de London Bicycle Tour Company opgericht. Zij verhuren fietsen en zetten goede, veilige, toeristische en waar mogelijk rustige routes uit door de hele stad. Van te voren reserveren is aan te raden. London Bicycle Tour Company, Gabriel's Wharf, 56 Upper Ground, SE1. Inl 00-442079286838.

En verder

T/m 25 febr Wildlife Photographer of the Year in het Natural History Museum, Londen 00-442079425000; t/m 14 jan Brand.new in het Victoria & Albert Museum 00-442079422000 & www.vam.ac.uk; t/m 28 jan Impression in de National Gallery 00-442077472885; t/m 14 jan Turner Prize in Tate Britain, 00-442078878008 & www.tate.org.uk.