Gore en Bush nu hard tegen hard

Katherine Harris, de hoogste ambtenaar van de staat Florida, weigert rekening te houden met resultaten van drie kiesdistricten die de stemmen opnieuw tellen, met de hand. Twee rechters hadden haar impliciet gezegd dat wel te doen.

Eerder gisteravond had vice-president Gore in een korte tv-toespraak aangeboden alle rechstzaken te staken en zich neer te leggen bij het resultaat van de handtellingen in de drie kiesdistricten. Mocht zijn tegenstander voor het presidentschap, gouverneur George W. Bush, er de voorkeur aan geven, dan was Gore ook bereid handmatige hertelling van alle kiesdistricten in Florida te aanvaarden. De verkiezingen zouden binnen een week een eindresultaat opleveren, aldus Gore.

De verklaring van Katherine Harris maakte korte metten met het voorstel. Zij vroeg zowel de federale als de staatsrechter vergeefs het handmatig tellen te verbieden. Vijf uur nadat zij van de laatste rechter ongelijk had gekregen, maakte zij gebruik van haar `discretionaire bevoegdheid' als hoogste verkiezingsambtenaar van de staat Florida een oordeel te vellen over de toelaatbaarheid van handmatige hertellingen.

Vanmorgen zou de secretary of state in hoger beroep gaan voor het federale Hof van beroep in Atlanta, Georgia. Opnieuw wil zij een verbod op de handmatige hertelling van de stemmen. De samenstelling van het Hof, dat de zaak voltallig zal horen, is meer in haar voordeel: zeven van de twaalf rechters werden door Republikeinse presidenten benoemd.

Democraten in het Congres en oud-minister Bill Daley, Al Gore's campagneleider, hebben om het aftreden van Harris gevraagd. Zij was vice-voorzitter van de Bush-campagne in Florida en heeft volgens Daley ,,de geest van de rechterlijke uitspraken duidelijk geschonden in haar verlangen het tellen van de stemmen voortijdig te staken''.

Gisteravond laat sprak ook George W. Bush de natie toe uit zijn ambtswoning in Austin, Texas. Hij ging niet in op het voorstel van Gore. Hij was uit op een ,,eerlijk, accuraat en finaal'' proces. Hoe vaker de stemmen met de hand werden geteld, hoe meer risico van fouten en politiek geknoei er zou zijn. Bush hield vast, net als de hoogste ambtenaar van Florida, aan de stemmen zoals zij nu zijn geteld (voorsprong Bush 300 stemmen) plus de overzeese stemmen die vrijdag vóór middernacht binnen moeten zijn. Zaterdag wil Bush dat de president bekend is.

Ook het Supreme Court van de staat Florida raakt steeds meer betrokken bij de afwikkeling van de presidentsverkiezing van 7 november. Het gaf gisteren al een spoedoordeel dat ongunstig voor Harris uitpakte. De Gore-campagne vraagt het nu met spoed om een Verklaring voor recht, een voorlopig oordeel over de rechtmatigheid van de handmatige hertelling, en de criteria die daarbij moeten worden gebruikt.

De strijd concentreert zich op het handmatig hertellen van de bijna een half miljoen stemmen, vooral in Palm Beach county. In dat sterk Democratische kiesdistrict zijn meer dan 19.000 ongeldige stemmen uitgebracht, mede door de onduidelijkheid van het stembiljet. Bij handmatige hertelling van één procent van de stemmen kreeg Gore er zo veel stemmen bij dat hij, op basis van extrapolatie, 1.900 stemmen erbij zou krijgen.

Advocaten die optreden voor individuele kiezers, die door het verwarrende stembiljet in Palm Beach county niet hebben gestemd wie zij wilden (Gore), zeggen zelfs dat als een nieuwe verkiezing wordt gehouden de Democraat 11.500 extra stemmen zou krijgen. Dat zou hem ruimschoots president van de Verenigde Staten maken. Deze laatste zaak wordt vrijdag hervat voor een rechtbank in Zuid-Florida.