`Genocidezaak' in Europarlement

Turkije heeft gisteren woedend gereageerd op een oproep van het Europees parlement om publiekelijk te erkennen dat er tussen 1915 en 1917 genocide is gepleegd op de Armeense minderheid. Volgens Armeense cijfers zijn daarbij ongeveer 1,5 miljoen doden gevallen. De oproep was vervat in een amendement van een Griekse parlementariër op een rapport over de relaties tussen de Europese Unie en Turkije dat met 234 stemmen tegen 213 werd aangenomen. Volgens Ankara, dat volhoudt dat er niet van een genocide sprake was, heeft het Europees Parlement zich ,,onverantwoordelijk'' gedragen, en zal dat de relaties tussen Turkije en de EU schaden. De Armeense kwestie staat tot razernij van Turkije de laatste tijd her en der op de parlementaire agenda. De Franse Senaat sprak vorige week in een motie over de Armeense genocide, en een soortgelijke tekst in het Amerikaanse Congres werd slechts te midden van Turkse dreigementen en na zware druk vanuit het Witte Huis ingetrokken.