Eis van 2 jaar tegen verdachte clickfonds

Het openbaar ministerie heeft opnieuw een zware straf geëist tegen een van de verdachten in het beursfraudeonderzoek (`operatie Clickfonds'). Voormalig fondsmanager H. van de K. van het pensioenfonds voor de metaalnijverheid hoorde vanochtend twee jaar cel (zes maanden voorwaardelijk) en een boete van een half miljoen gulden tegen zich eisen.

Van de K. is de laatste van vier ex-medewerkers uit de financiële wereld die terechtstaan in een van de twee hoofdlijnen uit het Clickfondsonderzoek: de criminele organisatie rond hoofdverdachte en effectenhandelaar E. Swaab. Volgens justitie zouden zij zich door Swaab hebben laten omkopen en hem in ruil voor geld informatie hebben verstrekt over effectentransacties. Om deze theorie te onderbouwen gebruikt het OM onder meer gegevens uit de agenda's van Swaab die bij een huiszoeking in beslag zijn genomen.

Ook Van de K, zo betoogde de officier van justitie vanmorgen, zou winsten behaald hebben uit effectentransacties, `deels ten goede van zichzelf'.

Daarmee werd zijn werkgever benadeeld. Het OM wees op een aantal verdachte transacties, vooral in obligaties. Daarbij zou gerommeld zijn met gegevens, zodat de affaire gunstig uitviel voor Swaab en zijn `tipgevers'. Van de K. zou in totaal ruim twee miljoen gulden aan inkomsten hebben ontvangen die hij vervolgens verzuimde aan de belasting op te geven. Het OM noemde het verdacht dat hij een bedrag van ruim vijf ton op zijn rekening stortte, terwijl hij jarenlang nauwelijks opnames deed.

De raadsman van Van de K. betoogde dat justitie niet had bewezen uit welke bron de stortingen waren verricht. Daarom kan niet zomaar worden gesteld dat er van belastingontduiking sprake is, aldus de advocaat. Verder ontkende hij dat er sprake geweest zou zijn van een criminele organisatie en dat Swaab giften in ruil voor informatie zou hebben verstrekt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in alle drie de zaken van personen uit het `Swaab netwerk'. In de zaak van een vierde verdachte werd het OM vorige week niet ontvankelijk verklaard. Een vijfde persoon moet nog voorkomen.