EasyJet stijgt na vlotte start beurs Londen

EasyJet, de vliegmaatschappij voor goedkope vluchten, heeft gisteren zo'n 200 miljoen pond (740 miljoen gulden) opgehaald met een succesvolle notering aan de Londense beurs. Stelios Haji-Ioannou, die easyJet vijf jaar geleden oprichtte en die een meerderheidsbelang houdt, had het geld nodig om zijn vloot uit te breiden van achttien naar 44 Boeings 737 in 2004.

Het aandeel dat voor 3,10 pond in de markt werd gezet, sloot gisteren ruim tien procent hoger op 3,42 pond. Alleen institutionele beleggers konden er in handelen. Dat was nodig om herhaling van de ,,chaos en publieke frustratie'' rond de recente beursnotering van World Online en de Britse reisspecialist Lastminute.com te voorkomen, aldus de easyJet-chef. Op 22 november komt het aandeel op de vrije markt.

Beursanalisten schreven de succesvolle beursgang mede toe aan de recente goede resultaten van het concurrerende RyanAir, de grootste budgetluchtvaartmaatschappij van Europa met Dublin als thuisbasis. Sommige commentatoren waarschuwden echter dat de lage marges easyJet relatief kwetsbaar maken voor een hogere brandstofprijs of een minder sterke groei van het aantal passagiers.

EasyJet-directeur Ray Webster noemde een bod op de Britse concurrent Go gisteren onwaarschijnlijk. Go, de verlieslijdende budgetdochter van British Airways, is sinds vorige week te koop. EasyJet heeft het Londen-Luton als thuisbasis, vervoerde vorig jaar 5,6 miljoen passagiers en maakte een winst van 22 miljoen pond. De beursgang betrof ongeveer een kwart van het bedrijf.