Duitsland steunt nieuwe Airbus

Duitsland plaatst een obligatielening ter waarde van twee miljard mark (2,25 miljard gulden) voor de financiering van de nieuwe superjumbo Airbus A3XX. Dat heeft de regering in Berlijn gisteren bekendgemaakt. De goedkope lening zal bijdragen aan de creatie van 6.000 nieuwe arbeidsplaatsen in Duitsland, waarvan 4.000 bij de Airbus-fabriek in Hamburg.

De kosten voor de bouw van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld met zo'n 550 stoelen, worden geraamd op ruim 30 miljard gulden. De financiële steun van de vier landen waarin het Airbus consortium gevestigd is, is dan ook essentiëel. Het gaat daarbij om het Britse BAE Systems en EADS, het fusieresultaat van het Duitse Dasa, het Franse Aérospatiale Matra en het Spaanse Casa. Tot dusver hebben Frankrijk en Groot-Brittannië respectievelijk 2,5 miljard en ruim 2 miljard gulden opzij gezet voor de A3XX.