Duitse minister Klimmt stapt op

De Duitse minister van Verkeer, Reinhard Klimmt (SPD), heeft zijn functie neergelegd wegens betrokkenheid bij een voetbalaffaire. Klimmt zou eind jaren negentig als voorzitter van FC Saarbrücken illegale sponsorgelden hebben aangenomen.

Dat heeft Peter Struck, fractieleider van de SPD, vanmorgen in Berlijn bekendgemaakt na een speciale zitting van de fractie. Gisteravond al was het besluit genomen in een gesprek tussen Klimmt en kanselier Schröder. Zowel de kanselier als zijn sociaal-democratische partij was in toenemende mate onder vuur komen te liggen van de oppositie, de groene coalitiepartner en delen van SPD, die meenden dat de minister moest opstappen.

,,Voor Klimmt moeten dezelfde maatstaven gelden als voor oud-bondskanselier Helmut Kohl'', zei Volker Neumann, voorzitter van de parlementaire commissie, die de Kohl-affaire sinds begin dit jaar onderzoekt. De commissie probeert na te gaan of politici uit de regering-Kohl destijds omkoopbaar waren. Ook bij Klimmt – voormalig minister-president van Saarland – is de verdenking opgekomen met de verkapte sponsoring aan de voetbalclub FC Saarbrücken indirect stemmen te hebben `gekocht'.

De SPD vreesde dat met het aanblijven van Klimmt de partij ongeloofwaardig zou worden in de parlementaire behandeling van de Kohl-affaire. Klimmt wordt immers door de rechter hetzelfde verweten als Kohl, die illegale gelden aan donaties voor de CDU had geaccepteerd. De parlementaire verhoren in de Kohl-affaire, die deze hele kabinetsperiode doorgaan, zijn voor de SPD een dankbaar thema in de verkiezingsstrijd tegen de CDU/CSU.

Klimmt was onhoudbaar geworden nadat hij eerder deze week door de rechter in Trier was veroordeeld tot een boete van bijna 30.000 mark wegens medeplichtigheid aan een illegale betaling van ruim 600.000 mark van de humanitaire Caritasvereniging in Trier aan FC Saarbrücken. Bekend was dat Klimmt als voorzitter van de noodlijdende voetbalclub sponsors wierf.

Aanvankelijk wilde Klimmt de boete betalen om van de zaak af te zijn. Daarmee zou hij echter impliciet schuld bekennen en als veroordeeld te boek staan. Eerder deze week brak een storm van protesten los bij de Groene Partij, een deel van de SPD, maar vooral bij de CDU en FDP, die nog deze week in de Bondsdag het ontslag van Klimmt aan de orde wilden stellen. Zover heeft Schröder het niet laten komen.

De kanselier had Klimmt een jaar geleden tot minister van Verkeer benoemd. Klimmt gold als de rechterhand van oud-partijvoorzitter Oskar Lafontaine. Hij volgde Lafontaine op als minister-president van Saarland toen deze na de verkiezingsoverwinning in 1998 minister van Financiën werd. Toen de omstreden Lafontaine er vorig jaar de brui aangaf als minister en als partijleider nam Schröder enkele maanden later Klimmt op als minister om de linkervleugel tevreden te stellen. Klimmt volgde Franz Müntefering op die als partijsecretaris de discipline in de verdeelde SPD moest herstellen. Kurt Bodewig (SPD), oud-vakbondsman uit Noordrijn-Westfalen, is Klimmt opgevolgd.