De Boer haalt zijn gram met doelpunt

Mooier kon het niet, concludeerde Frank de Boer intens tevreden. In een nagenoeg vol Estadio Olimpico van Sevilla maakte hij het winnende doelpunt tegen Spanje, speelde hij een goede wedstrijd en werd hij en passant recordinternational door op de ranglijst aller tijden Aron Winter te passeren. Frank de Boer heeft nu 85 caps achter zijn naam staan. Hij debuteerde op 26 september 1990 met een nederlaag tegen Italië. De snoeiharde kopbal waarmee hij gisteren doelman Casillas kansloos liet was zijn tiende treffer in het Oranje-shirt.

De Boer haalde in Sevilla zijn gram. Bij Barcelona vertoeft de centrale verdediger tot zijn grote ongenoegen al enkele weken op de reservebank. Zonder veel wedstrijdritme bewees hij gisteravond het ongelijk van Barcelona-trainer Lorenzo Serra Ferrer. ,,Maar dat heb ik wel gevoeld. Voor het eerst sinds tien jaar beëindigde ik een wedstrijd met kramp omdat ik te weinig speelminuten in de benen heb.''

Zijn triomf in de wedstrijd maakte alles goed. ,,Hier kun je alleen maar van dromen'', aldus De Boer. ,,Dit zal mijn positie bij Barcelona denk ik verbeteren. Als je een doelpunt maakt weegt dat sowieso zwaar in dit land. Ik wacht nu op mijn kans. Zonder mij gaat het met Barça ook niet bepaald goed.''

Getergd tot op het bot begon hij gisteravond aan de oefeninterland. ,,Vorig seizoen heb ik bij Barcelona ook een periode op de bank gezeten. Toen speelde ik niet goed en had ik er begrip voor. Nu vond ik dat er niets mis was met mijn spel en daardoor kwam de klap extra hard aan.''

Nuchter stelde De Boer dat de overwinning op Spanje hem weliswaar goed uitkwam, maar niet terecht was. ,,We moesten wel wennen aan het nieuwe systeem. In principe speel je countervoetbal. Spanje heeft ons zwakke spel niet goed uitgebuit. Bogarde en Bosvelt vervulden een rol waarvoor Nederlandse voetballers niet zijn opgeleid. Ik denk dat dit eenmalig is geweest. Al is Numan geknipt voor dit systeem. Op rechts wordt het toch moeilijker geschikte spelers te vinden. Maar als Overmars en Zenden fit zijn zal de trainer weer met vleugelspelers gaan spelen. Dat past meer in onze cultuur en met een flankbezetting kunnen we ook beter combineren.''