Cyprus blijft in race door zege op Andorra

Cyprus blijft meedoen in de strijd om kwalificatie voor het WK voetbal, over twee jaar in Japan en Zuid-Korea. In groep 2, de poule waarin ook Nederland uitkomt, behaalden de Cyprioten gisteren de grootste overwinning uit de geschiedenis: 5-0 tegen Andorra. Voor Cyprus, dat eerder op eigen veld met 4-0 verloor van Oranje, was het de tweede zege in drie duels.

De Cypriotische aanval zette Andorra direct onder grote druk, met Spoljaric als de creatiefste aanvaller. Zijn collega-spits Okkas toonde zich echter behendiger in de afronding. Na tien minuten zorgde hij voor 1-0, zeven minuten later gevolgd door zijn tweede. Agathocleous tekende nog voor de rust voor 3-0.

Invaller Christodoulou en uitblinker Spoljaric (strafschop) bepaalden de eindstand op 5-0. Voor Andorra was het de vierde nederlaag in vier ontmoetingen. Cyprus klom naar de tweede plaats met zes punten uit drie duels. Nederland bezet de voorlaatste plaats, met vier punten uit drie duels.

Portugal, de koploper in groep 2, oefende gisteren tegen Israël en zette, zij het moeizaam, de zegereeks voort. In Braga won de nationale ploeg gisteren met 2-1, door doelpunten van vormgever Luis Figo en verdediger Jorge Costa. Vijf minuten voor tijd redde Israël de eer. Benayoun, van Maccabi Haifa, passeerde twee verdedigers en vervolgens doelman Quim.

Denemarken verraste Duitsland door in Kopenhagen met 2-1 te zegevieren. Beide Deense doelpunten kwamen op naam van aanvaller Rommedahl van PSV, die in de Nederlandse competitie niet bekend staat om zijn schotvaardigheid. In zijn vijfde interland kreeg de spits het echter op de heupen. Tien minuten na rust liep hij zijn bewaker Linke voorbij, om vervolgens doelman Kahn in de verre hoek te passeren: 1-0. Nog geen tien minuten later reageerde de debuterende invaller Nygaard attent op een diepe bal. Rommedahl tikte zijn voorzet van dichtbij in: 2-0.

Daarmee verdween op slag de juichstemming die in Duitsland ontstond na de goede reeks onder leiding van de nieuwe bondscoach Völler, die in de slotfase middenvelder Scholl tegen zag scoren. ,,We hebben de Duitsers van het begin onder druk gezet en goed gecombineerd'', constateerde de Deense bondscoach Olsen.

Een andere grote voetbalnatie-in-problemen, Engeland, verloor gisteren met 1-0 van Italië. Het enige doelpunt in Turijn kwam op naam van Gattuso, die na 58 minuten uithaalde vanaf 25 meter. De aanstaande bondscoach van Engeland, Sven-Göran Eriksson, zag vanaf de tribune hoe zijn toekomstige werkgever voor de derde keer op rij niet wist te scoren. Eerder bleef de ploeg op nul staan tegen Finland (0-0) en Duitsland (0-1).