Containers stuwen winst Nedlloyd op

Aantrekkende tarieven in de containervaart hebben de winst van transportbedrijf Nedlloyd een forse impuls gegeven. Het verlies van dochter Martinair leverde Nedlloyd een strop op van 3 miljoen euro.

Het resultaat bij Nedlloyd uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen steeg in het derde kwartaal van 1 miljoen naar 28 miljoen euro (62 miljoen gulden). Daarnaast kwam er 17 miljoen euro (37,4 miljoen gulden) uit de verkoop van dochter Mammoet, gespecialiseerd in zwaar transport, waardoor de nettowinst in het derde kwartaal uitkwam op 45 miljoen euro (99 miljoen gulden). Over de eerste negen maanden heeft Nedlloyd daardoor een nettowinst geboekt van 35 miljoen euro.

De 50 procent joint venture die Nedlloyd in de containervaart heeft met het Britse P&O boekte een bedrijfsresultaat van 75 miljoen dollar (192 miljoen gulden) voor rente en belastingen. De stijging met 59 miljoen dollar (159 miljoen gulden) betekende een voortzetting van de opgaande lijn. In een toelichting op de cijfers verklaarde P&O Nedlloyd-topman Haddo Meijer dat het 10 procent rendement op het geïnvesteerde vermogen bij een bedrijfsresultaat van 75 miljoen dollar wat P&O Nedlloyd behaalde ,,in zicht komt. Maar we zijn daarmee nog niet tevreden.''

Een hoger volume van het aantal overgeslagen containers, hogere tarieven en kostenbesparingen compenseerden ruimschoots de sterk gestegen bunkers (brandstofkosten) in de scheepvaart. P&O Nedlloyd vervoerde in het derde kwartaal 786.700 TEU (een standaardmaat voor twintigvoetcontainers). Dat is ruim 8 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Luchtvaartmaatschappij Martinair (een vijftig procent dochter van Nedlloyd) lijdt eveneens sterk onder de gestegen brandstofkosten. In de luchtvaart kostte dit Nedlloyd in het derde kwartaal drie miljoen euro (6,6 miljoen gulden)

Beleggers reageerden vanochtend positief op de sterk verbeterde kwartaalcijfers van Nedlloyd. Het Midkapfonds was op een lusteloze beurs in de ochtendhandel de grootste stijger. Na een uur handel noteerde Nedlloyd vijf procent hoger op 23 euro. Meijer verklaarde dat op een aparte beursgang van rederij P&O Nedlloyd ,,nog wordt gestudeerd.''

Nedlloyd handhaafde vanochtend de verwachting dat er dit jaar een duidelijk positief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening zal komen. Deze verwachting is gebaseerd op de betere resultaten van P&O Nedlloyd en de positieve vooruitzichten voor de rest van het jaar.