Commerz wil reorganisatie bankbedrijf

Na een turbulent jaar zal Commerzbank, de vierde bank van Duitsland, bijna één op de vijf filialen in Duitsland sluiten en het aantal divisies terugbrengen van drie tot twee.

Van de 935 kantoren in Duitsland zullen er 200 worden gesloten. Voorzitter Martin Kohlhaussen van Commerzbank zei gisteren dat de reorganisatie erop is gericht om de bank als zelfstandige onderneming te versterken en de beurswaarde substantieel te verhogen.

Fusiebesprekingen dit jaar met Dresdner Bank mislukten. Bovendien moest Commerzbank zich de in Amsterdam gevestigde Cobra-beleggingsgroep van het lijf zien te houden, die de bank wilde overnemen.

Kohlhaussen zal in mei aftreden, zo maakte hij gisteren bekend. Hij heeft nogal wat kritiek te verduren gehad van aandeelhouders die vinden dat hij een te defensief beleid voert. De nieuwe voorzitter wordt Klaus-Peter Möller, die Kohlhaussen zelf als zijn opvolger heeft aangewezen.

De bank verraste analisten gisteren met betere cijfers dan werden verwacht. De netto winst over de eerste negen maanden van dit jaar steeg met 129 procent tot 1,44 miljard euro (3,15 miljard gulden) in vergelijking met de eerste negen maanden van het vorige jaar. Analisten noemden gisteren vooral de 196 miljoen euro aan belastingvrije winst die de beursgang van Comdirect, de internetactiviteit van Commerzbank, in het derde kwartaal heeft opgeleverd de grote verrassing. In het tweede kwartaal had de bank daarvoor al een winst geboekt van 832 miljoen euro. De bank verwacht in het vierde kwartaal nog eens 180 miljoen binnen te halen, waarmee de totale opbrengst van de beursgang 1,2 miljard euro wordt.

Commerzbank overweegt haar leasing- en onroerendgoedactiviteiten volgend jaar af te stoten, mogelijk via een beursgang. De komende maanden wil de bank bekijken wat tot haar kernactiviteit moet behoren en wat niet.

De netto winst in het derde kwartaal kwam uit op 343 miljoen euro, méér dan in het derde kwartaal van 1999, maar minder dan de 731 miljoen euro netto winst in het tweede kwartaal van 2000.

Beleggers in Frankfurt waren van de resultaten nauwelijks onder de indruk.