Banken en verzekeraars onder druk

De financiële waarden, aangevoerd door ABN Amro, stonden vandaag behoorlijk onder druk. Een reactie op de kwartaalcijfers van buitenlandse banken, maar wel een beetje overdreven, menen handelaren.

ABN Amro was vanochtend de grootste verliezer onder de financiële fondsen. Het aandeel moest ruim 3 procent inleveren en noteerde rond het middaguur 26,85 euro. ,,Het sentiment van de markt is een beetje tegen de financials,'' zei een handelaar van een grote Europese bank vanochtend. ,,Maar een daling van meer dan 3 procent lijkt me een beetje aan de hoge kant.'' De handel in aandelen ABN Amro was vanochtend erg druk, gedeeltelijk omdat morgen de opties aflopen en handelaren hun posities vast afdekken.

Komende maandag lichten ABN-topman Groenink en zijn medebestuurders hun plannen voor de nieuwe divisiestructuur van de bank toe, en de verwachting is dat daar nog wel eens wat nieuws uit kan komen.

Ook ING, Aegon en Fortis moesten een stap terug doen. Fortis en Aegon verloren allebei een halve procent, maar bank en verzekeraar ING leverde 1,4 procent in en noteerde vroeg in de middag 83,12.

De financiële fondsen, samen goed voor meer dan eenderde van de AEX, trokken de beursgraadmeter vanochtend naar beneden. Om 12.30 uur noteerde de index 0,8 procent lager op 675,99 punten.

De daling van Koninklijke Olie was vanochtend opvallend. Ondanks de stijgende olieprijzen daalde het aandeel 0,2 procent naar 70,91 euro. De meeste Europese oliemaatschappijen, waaronder het Britse BP Amoco, wisten wel winsten te behalen.

De bedrijven in de halfgeleiderindustrie wist vanochtend niet te profiteren van de mooie resultaten die hun Amerikaanse branchegenoot Applied Materials gisteren na het sluiten van de Newyorkse beurs bekendmaakte. Chipmachinefabrikant ASM Lithography daalde 5,6 procent naar 26,50 euro, Philips, dat zelf halfgeleiders produceert, verloor 2,7 procent op 43 euro precies.

De defensieve fondsen deden het vanochtend beter. Unilever profiteerde van een koopadvies dat ABN Amro het fonds gaf, en klom 0,3 procent naar 67,05 euro. Voedingsmiddelenconcern Numico, dat gisteren zijn juridische strijd tegen `vitaminewetenschapper' dr. Rath won, klom 1,3 procent naar 59,15 euro.

Onder de midkapfondsen was luchtvaartmaatschappij KLM een opvallende uitschieter. Zonder dat er enig nieuws van belang naar buiten kwam pakte het fonds een koerswinst van 5,3 procent, en steeg naar 22,75 euro. ,,Wellicht is het een reactie op de stijging die British Airways de laatste tijd heeft meegemaakt,'' denkt G. Hoppers van Effectenbank Stroeve.

Het logistieke bedrijf Nedlloyd, dat vanochtend een winstsprong naar 27 miljoen euro bekendmaakte, moest in de loop van de ochtend een stijging van 5 procent prijsgeven en noteerde vroeg in de middag 2,7 procent hoger op 22,55 euro.