Van Gaal blijft optimistisch over Oranje

Bondscoach Louis van Gaal blijft na de reeks teleurstellende resultaten van het Nederlands elftal optimistisch gestemd. Hij ziet aan de vooravond van het oefenduel met Spanje in Sevilla geen reden voor paniek. Van Gaal doet de reeks af als incidenten en meent dat er met het oog op kwalifictaie voor het WK 2002 nog voldoende kwaliteit aanwezig is om wereldkampioen te worden.

Tijdens de training gisteren in het stadion van Betis Sevilla leek het doel van de bondscoach nog ver weg. Bij veel internationals stonden de laatste weken in het teken van teleurstelling en tegenslag. Zo verlieten PSV, Barcelona, Glasgow Rangers en Juventus (waar veel internationals spelen) eerder dan gepland de Champions League en missen Kluivert, Makaay, Bruggink, Frank de Boer en Bogarde wedstrijdritme.

Het trio aanvallers is net hersteld van blessures. Voor aanvoerder Frank de Boer van Oranje is er geen plaats meer in het basiselftal van Barcelona en Bogarde moet bij Chelsea vanaf de tribune werkeloos toekijken. Ook doelman Van der Sar onttrekt zich niet aan de malaise. Na opnieuw een blunder tijdens de wedstrijd tegen Lazio Roma, staat de doelman bij Juventus zwaar ter discussie. De vooramlige Ajaxkeeper die tot voor kort alleen kon worden verweten moeite te hebben met strafschoppen, ontliep gisteren de media en liet weten op zoek te zijn naar rust.

De matige prestaties van veel internationals bij hun club dwingen Van Gaal tot concessies. ,,Ik heb veel spelers moeten oproepen die nauwelijks spelen'', beseft de bondscoach. ,,Daar ontkom ik nu niet aan. Ik heb echter wel het volste vertrouwen in die jongens. Anders had ik ze namelijk niet opgeroepen. Voor hen is het fijn dat ze bij het Nederlands elftal kunnen bewijzen wel degelijk nog steeds goed te kunnen voetballen.''

Blessures zijn er de oorzaak van dat de bondscoach voor het oefenduel met Spanje van zijn favoriete spelsysteem afwijkt. Van Gaal kon al geen beroep doen op de geblesseerde Stam, Numan en Van Bronckhorst. De afwezigheid van vleugelspelers als Zenden, Overmars en Ronald de Boer dwingt hem met slechts twee aanvallers te spelen. ,,Een systeem is slechts een middel. Als blijkt dat je de juiste spelers niet hebt, zul je een ander spel moeten spelen. Daarbij zijn we er tegen Ierland en Portugal ook niet goed vanaf de zijkanten doorgekomen. Als het experiment slaagt, sluit ik niet uit dat we daar verder op voortborduren'', zei Van Gaal.

De bondscoach wil niet zover gaan van Nederlands beste voetballers te beweren dat ze er niets meer van kunnen. ,,PSV was heel dicht bij de tweede ronde van de Champions League en gaat net als Feyenoord nog verder in de UEFA Cup. Ik vond ook dat Vitesse had verdiend Inter Milaan uit te schakelen. Dat is helaas niet gebeurd, maar zegt mij wel voldoende.''

Vermoedelijk vormen Kluivert en Hasselbaink tegen Spanje het Nederlandse aanvalsduo. Voor Hasselbaink, de veelscorende spits van Chelsea, zou de rentree in Oranje veel weg hebben van een herexamen. Na mislukte pogingen onder Rijkaard mag hij nu aan Van Gaal bewijzen ook in het Nederlands elftal te kunnen scoren.