V-raad tot Beiroet: bezet ontruimde zuiden

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Libanese regering gisteren opgedragen gehoor te geven aan resolutie 425 uit 1978 en haar gezag uit te breiden tot en met het zuiden van haar land, dat in mei door het Israelische leger werd ontruimd. De Raad bevestigde daarmee een eerdere oproep van VN-secretaris-generaal Kofi Annan aan de regering in Beiroet om het leger naar het zuiden te sturen in plaats van de fundamentalistisch-islamitische beweging Hezbollah er vrij spel te laten. Volgens de Raad riskeert Beiroet in de huidige situatie hernieuwd conflict. De Libanese regering heeft eerder al gezegd niet van plan te zijn regeringstroepen naar het zuiden te sturen zolang er geen vredesakkoord met Israel is. Het wil niet dienen als grenswacht voor Israel, zegt het.