Shell gaat verzekering aanbieden

Oliemaatschappij Shell gaat haar klanten in Nederland verzekeringen aanbieden, samen met verzekeringsmaatschappij AXA. Dit hebben Shell Nederland en AXA Verzekeringen gisteren bekendgemaakt.

De brandstofklanten kunnen bij Shell auto-, bestelwagen-, motor-, caravan- en doorlopende reisverzekeringen afsluiten, die worden aangeboden onder de naam Shell Polis. Dat gebeurt niet bij de benzinepompen langs de weg; daar is alleen informatie te krijgen. Het verzekeringspakket kan rechtstreeks bij AXA worden samengesteld en aangevraagd met de telefoon of via internet. Trouwe Shellklanten worden daarbij bevoordeeld: hoe meer ze tanken, hoe hoger de korting op hun verzekeringspremie.

,,Een aantrekkelijk, innovatief pakket van verzekeringen'', laat directeur Retail van Shell Nederland, H. van Campenhout, weten in een begeleidend persbericht. In hetzelfde bericht zegt directeur P. Lefèvre van AXA Verzekeringen: ,,Uit marktonderzoek is gebleken dat klanten op een andere manier eenvoudige verzekeringen willen afsluiten.'' De dochter van de Franse verzekeringsgigant AXA, die nu polissen verkoopt via tussenpersonen, kampt in Nederland met een afkalvend marktaandeel.

De Nederlands-Britse oliemaatschappij Koninklijke/Shell Groep is al langer bezig met financiële dienstverlening aan klanten. Ze zette daarvoor begin 1998 zelfs een aparte divisie op, die financiële producten ontwikkelt voor industriële klanten (bijvoorbeeld voor de aanleg van pijpleidingen) en consumenten. Zo biedt Shell in Groot-Brittannië samen met de Bank of Scotland creditcards aan. ,,Ik sluit niet uit dat we dit ook gaan doen in Nederland, zoals het ook niet ondenkbaar is dat in Engeland ooit verzekeringen worden aangeboden'', zegt een woordvoerder van Shell Nederland. De moderne klant vindt volgens Shell ,,vrijheid, flexibiliteit en gemak steeds belangrijker''.

Shell is in Nederland niet het enige energiebedrijf dat zijn activiteiten uitbreidt tot de financiële dienstverlening. Zo biedt ook Texaco al verzekeringen aan in samenwerking met de verzekeraar Orion Direct. Nuon, aanbieder van gas, elektriciteit en water, liet gisteren in deze krant weten begin volgend jaar verzekeringen, leasecontracten en leningen te willen aanbieden.

De premiekorting die afnemers van de Shell Polis krijgen kan oplopen tot 10 procent, als wordt betaald met de elektronische klantenkaart van Shell. Onder de lokkertjes die Shell verzekeringsklanten biedt zijn ook vouchers voor gratis wasbeurten van de auto en een extra ongevallen-inzittendenverzekering. Het bijzondere van de Shell Polis, zo menen Shell en Axa, is dat de consument zelf tot in detail de dekking en het eigen risico bepaalt.