Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor de hertelling in Florida. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor juridische strijd rondom het tellen van de stemmen in Amerika en een gesprek met de biografe van Jacky Kennedy, Sarah Bradfort. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's world in Venice. Een special over de toekomst van de Italiaanse stad Venetië en de maatregelen om de stad voor verder verval te behoeden. BBC1, 20.00-20.30u.

The London Underground. Over het Londense metronet dat het oudste ter wereld is. Al in 1843 begon men met de aanleg ervan en regelmatig worden nieuwe uitbreidingen gerealiseerd. Discovery, 21.00-22.00u.

State of the planet. Eerste aflevering van een 3-delige serie over de enorme variëteit aan levensvormen op aarde. Door menselijk ingrijpen wordt de helft van alle soorten deze eeuw met uitsterven bedreigd. Welke gevolgen heeft dit voor onszelf en onze toekomst? Afl.: Is there a crisis? BBC1, 22.10-23.00u.

Te koop gevraagd: Organen. In deze tweede aflevering aandacht voor de enige vorm van transplantatie waarbij niet op een orgaan gewacht hoeft te worden: familietransplantatie. Een gesprek met een getransplanteerde en de donor. Afl.: De familie. Ned.2, 22.30-23.02u.

Life of crime. Zie TV-vooraf. Net5, 22.50-23.50u.

Bewogen leven. In 1948 besloten vier grote, rijke Belgische families te vertrekken naar Patagonië in het zuiden van Chili om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Afl.: De droom van Gabriel. Canvas, 22.50-23.50u.

The Raising of U-534. Over het verlies, het zoeken naar, het vinden en de berging van de onderzeeër U-534, die in 1945 zonk na een aanval. Met archiefbeelden van de ondergang en de berging. NGC, 23.00-24.00u.

Werelden: Einde oefening. Zie TV-vooraf. Ned.1, 23.03-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Eer & geweten. Stevig gesprek over de tien geboden met actrice Sylvia de Leur. Ned.3, 21.20-21.55u.

Barend & Van Dorp. Bondscoach Louis van Gaal en oud-voetballer René Eijkelkamp praten na over de voetbalwedstrijd Spanje-Nederland. RTL4, 22.50-23.45u.

Studio sport, na elven. Aandacht voor Afrikaans voetbal met o.a. de oud-bondscoach van Nigeria, Jo Bonfrère. Verder een reportage over een Afrikaanse amateur-voetballer en een gesprek met Steve Mokone, de eerste donkere voetballer in de Nederlandse competitie bij Heracles. Ook een samenvatting van Spanje-Nederland. Ned.2, 23.05-23.50u.

De leugen regeert. De teruggetreden voorzitter van de PvdA, Marijke van Hees, confronteert weekblad Vrij Nederland met de `valse' beschuldigingen van het blad in een eerdere publicatie. Verder Frans Liebregts, directeur van een schildersbedrijf, die door de media werd belaagd na zijn terugkeer uit het Oostenrijkse Kaprun omdat hij videobeelden had gemaakt. Ned.3, 23.10-23.45u.

Nachtstudio. Discussie over grote gevoelens zoals rouw en melancholie met filosoof Thomas Metzinger, schrijver Steffen Kopetzky, historicus Jörn Rüsen en psychoanalytica Claudia Frank. Wanneer mensen verdrietig zijn, voelen zij zich eenzaam en in de steek gelaten. ZDF, 0.15-1.15u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en verslag van de vriendschappelijke interlandwedstrijd tussen Spanje en Nederland in Sevilla. RTL5, 21.00-23.45u.

`Big' McCormack. Portret van de `uitvinder' van de sportmarketing, Mark Hume McCormack. McCormack beloofde golfer Arnold Palmer begin jaren zestig dat hij hem rijk zou maken. Palmer werd multimiljonair en verdient nog steeds zo'n 30 miljoen gulden per jaar door marketing-inkomsten. ARD, 23.15-0.30u.

AMUSEMENT

UNICEF: Vergeten kinderen. Theaterprogramma over de vergeten kinderen van Oost-Europa. Paul van Vliet, ambassadeur van UNICEF, ontvangt o.a. Freek de Jonge, De Dijk, Vera Mann en Mini & Maxi. Tussen de optredens reportages uit Roemenië en Moldavië. Ned.1, 21.05-22.12u.

FILM

The Temp (Tom Holland, 1993, VS). Nogal overdreven thriller, in de traditie van Basic Instinct, over rivaliteit en carrièrezucht in het bedrijfsleven. Uitzendkracht Lara Flynn Boyle baant zich, mogelijk via moord en doodslag, een weg naar de top van de koekjesfabriek van Faye Dunaway en Timothy Hutton. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Another 48 Hours (Walter Hill, 1990, VS). Vervolg op filmdebuut van Eddie Murphy laat de zwarte dandy andermaal tijdelijk vrij uit de gevangenis om de morsige rechercheur Nick Nolte bij te staan. Grossiert in achtervolgingen en schietpartijen maar mist de ironie van het origineel. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

. Mad Dog and Glory (John McNaughton, 1993, VS). Robert De Niro geeft magnifiek gestalte aan de schuchtere Wayne, een verlegen politieman die van een gangster (Bill Murray!) een ongebruikelijk cadeautje krijgt. Gevolg is een prachtige onsentimentele romance waarin de regisseur van Henry: Portrait of a Serial Killer laat zien hoe ongewoon gewone mensen kunnen zijn. Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Lügen haben hübsche Beine (Erik Ode, 1956, Oostenrijk). Vrouwelijke arts doet zich voor als skilerares. Morgen, ARD, 10.25-12.00u.

The Last Time I Saw Paris (Richard Brooks, 1954, VS). Glamourverfilming van F. Scott Fitzgeralds `Babylon Revisited', verplaatst naar het pas bevrijde Parijs. Van Johnson herinnert zich een romance met schatrijke Elizabeth Taylor. Morgen, SBS6, 14.50-16.55u., onderbroken door reclame.