Schikking over muziek via web

MP3.com betaalt een afkoopsom van 53,4 miljoen dollar (een kleine 140 miljoen gulden) om een rechtszaak te voorkomen die de Universal Music Group tegen haar had aangespannen. Universal, dochter van het Canadese Seagram en de grootste platenmaatschappij ter wereld, had het internetmuziekbedrijfje beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht.

Dankzij het akkoord met Universal heeft MP3.com nu overeenkomsten met alle vijf de grote platenmaatschappijen in de wereld. Daarmee heeft het internetbedrijf ruimte gecreëerd voor zijn website MyMP3.com, die internetgebruikers muziekfragmenten aanbiedt.

MP3.com heeft nog wel te maken met (potentiële) rechtszaken van kleinere onafhankelijke platenlabels. MP3.com mag voortaan songs van Universal op zijn website aanbieden.

,,Wij hebben een licentie verworven voor de hele catalogus van Universal'', aldus bestuursvoorzitter Michael Robertson op een persconferentie waar de schikking werd toegelicht.

In totaal betaalt MP3.com nu zo'n 170 miljoen dollar voor de rechten van de platenmaatschappijen. In de rechtszaak die vanmiddag had moeten beginnen hing MP3.com een schadevergoeding van 167,5 miljoen dollar boven het hoofd van Universal alleen.

Tegelijk met de schikking maakte Universal bekend dat het een ,,aanzienlijk aantal'' opties heeft verworven op aandelen MP3.com. Volgens Robertson is het belang dat Universal kan verwerven aanzienlijk, maar gaat het om minder dan twintig procent van het bedrijf.

Eerder deze maand werd bekend dat de Bertelsmann Music Group een schikking heeft bereikt met Napster, een bedrijfje dat software maakt voor de distributie van MP3-bestanden via internet. Bertelsmann is een van de vijf platenmaatschappijen die eerder een schikking bereikte met MP3.com. ,,Deze schikking [van gisteren] is een belangrijke nieuwe stap in de richting van digitale muziekdistributie waarbij de rechten van artiesten worden gerespecteerd'', aldus Bertelsmann in een verklaring.

Met MP3 zijn muziekfragmenten efficiënt via internet te distribueren. Internetgebruikers kunnen met de dienst MyMP3.com dergelijke bestanden binnenhalen, bijvoorbeeld voor gebruik op een zogeheten MP3-speler. Daarbij moet de gebruiker aantonen in het bezit te zijn van een exemplaar van de originele cd waarop het muziekfragment is uitgebracht.