Schapers ook als bondscoach in het nauw

Als captain van het Davis Cupteam keert Schapers niet terug. Kan hij wel aanblijven als bondscoach van de tennisbond?

Als laatste heeft Michiel Schapers ingezien dat niet de bondscoach, maar de spelers het bij de Koninklijke Nederlandse Lawn en Tennisbond (KNLTB) voor het zeggen hebben. Zonder medeweten van de omstreden captain van het Davis Cupteam stuurde Richard Krajicek vorige week namens zijn teamgenoten een brief aan de KNLTB, waarin de sectie toptennis een ultimatum werd gesteld. Voor 9 december dient Schapers definitief te zijn ontheven van zijn functie bij het Davis Cupteam. Nog pijnlijker voor Schapers was de ontboezeming van KNLTB-voorzitter Rijpma dat de bond een maand geleden al - vergeefs - met een opvolger had onderhandeld.

Twee maanden geleden hadden Krajicek en Siemerink namens de leden van het Davis Cupteam het vertrouwen in Schapers opgezegd. Die mededeling kwam voor de captain als een verrassing. Volgens hem was na het duel in Oezbekistan in juli afgesproken dat de spelers eind dit jaar de toekomst van de nationale tennisploeg zouden evalueren. Maar de problemen in Jong Oranje werden Schapers fataal. Uit dat opleidingsinstituut van de KNLTB waren sommige tennissers vertrokken na een conflict met Schapers en zijn technische staf. Peter Wessels vertolkte die onvrede al in augustus met de stelling dat ,,alleen Schapers nog denkt dat hij de juiste man op de juiste plaats is''.

Naast de vooral ceremoniële functie als Davis Cup-captain vervult Schapers bij de KNLTB ook de taak van bondscoach, die verantwoordelijk is voor de opleiding van de jeugd. Daardoor zag Schapers zich geconfronteerd met het dilemma dat hij mogelijk spelers moest selecteren voor de Davis Cup met wie hij als bondscoach niet door een deur had gekund. Volgens de tennissers zijn beide functies onverenigbaar en ze waren dan ook verbolgen, toen bleek dat Schapers zijn contract bij de bond met vier jaar had verlengd.

De spelers willen Schapers voor het duel met Spanje vervangen door interim-coach Tjerk Bogstra, zolang de beoogde captain Paul Haarhuis nog actief is in het dubbelspel. Die eis zal ongetwijfeld door de bond worden gehonoreerd, want alleen Schapers denkt dat hij als captain ook de regie kan voeren over de afzonderlijke BV's van de toptennissers. De KNLTB stuurt nu aan op een compromis, waarbij Schapers wel kan aanblijven als bondscoach. Dat heeft alles met geld te maken en niet omdat bondsvoorzitter Rijpma Schapers zo'n aardige vent vindt.

De KNLTB zoekt nog steeds naar een hoofdsponsor en kan het zich niet permitteren het nieuwe contract voor Schapers af te kopen. Toch is het de vraag of Schapers als bondscoach nog wel geloofwaardig is nu hij door de muiterij in het Davis Cupteam zwaar is beschadigd. Zijn voorganger Franker sprak uit rancune, toen hij beweerde dat Schapers zich als captain onmogelijk heeft gemaakt door zijn gebrekkige communicatie met de spelers in de rol van bondscoach. Maar Franker sloeg daarmee wel de spijker op zijn kop.

    • Robèrt Misset