Rabo'ers in arrest na D'n Anwas

In het strafrechtelijk onderzoek tegen de Rabobank Doetinchem en beleggingsclub D'n Anwas zijn vorige week vijf mensen aangehouden. Het gaat om de voormalige directeur van het Rabokantoor, de manager beleggingen, en drie ex-bestuursleden van D'n Anwas. Met uitzondering van de voormalige Rabobankdirecteur zijn de verdachten inmiddels weer op vrije voeten gesteld.

Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) in Zutphen is de verdenking dat het bestuur van de beleggingsclub en de Rabobankmedewerders onder één hoedje hebben gespeeld, en daarbij de leden van D'n Anwas hebben benadeeld. Zo zou er met het vermogen van D'n Anwas, ongeveer 30 miljoen gulden, zo vaak zijn gehandeld dat het in drie jaar tijd voor 1,5 miljard gulden aan transacties opleverde. Die transacties leverden de Rabobank ruim 8 miljoen gulden aan provisie op.

De ex-bestuursleden van D'n Anwas worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting, de werknemers van de Rabobank daarnaast ook van uitlokking van belastingfraude. Zowel de Rabobankorganisatie als D'n Anwas wordt verdacht van overtreding van de Wet Toezicht Beleggingsinstellingen, die het particuliere beleggingsclubs verbiedt geld te werven buiten de vereniging.