Poolse fabriek van Heineken betwist

De Poolse erfgenamen van de familie Habsburg eisen via de rechter het bezit op van de bierbrouwerij Zywiec in Zuid-Polen. Die is voor ruim vijftig procent in handen van de Nederlandse bierbrouwer Heineken. Gisteren bepaalde de Poolse rechter dat de familie meer tijd krijgt om de vordering te onderbouwen.

De afstammelingen van de familie Habsburg – die regeerde over Oostenrijk-Hongarije – stelt dat de nationalisatie van de brouwerij Zywiec, in 1944, illegaal was. Het familiebedrijf hadden zij in 1856 opgericht. Inmiddels zou de marktwaarde van Zywiec ruim 350 miljoen euro zijn, de brouwerij heeft een marktaandeel van 13 procent in Polen. De familie eist bijna 400 miljoen gulden compensatie van de overheid.

Het is een zaak tussen de familie en de Poolse overheid, onderstreept een woordvoerder van Heineken. ,,Wij hebben die aandelen Zywiec in 1994 gekocht volgens de daar geldende regels. Dus áls de rechter de vordering al toewijst, dan moeten niet wij, maar de overheid betalen. Wij hebben daarvoor een garantie van de Poolse overheid.''

Volgens Heineken hebben Poolse rechters diverse schadeclaims van onteigende families al afgewezen. Eén schadevergoeding, van de eigenaren van snoepgoedfabrikant Wedel, werd wel toegewezen – de overheid moest de voormalige eigenaren uitbetalen. De snoepgoedfabrikant was gekocht door Pepsi Cola.

Eind vorig jaar eisten drie kinderen van de laatste eigenaar – Karol Olbracht Habsburg – al dat Zywiec het familiewapen en de datum `1856' niet meer zou gebruiken en dat de brouwerij verwijzingen naar de adellijke familie zou staken. Maar de brouwerij wierp tegen dat de symbolen horen bij de brouwerij en niet bij de familie. Nu eist de familie zowel de merknaam op als de productiefaciliteiten zelf. Volgens Heineken zal de dochteronderneming de merknaam nooit hoeven inleveren omdat de familie al duidelijk heeft gemaakt dat ze ook genoegen neemt met een schadevergoeding.