Pizzakoerier krijgt huiswerkles cadeau

Werknemers zijn schaars en worden gelokt met mobiele telefoons of scooters. Van een Gooise pizzabaas krijgen ze huiswerkles.

Een pizzakoeriersbedrijf doet zijn werknemers in het Gooi huiswerkbegeleiding cadeau.

,,Mijn ouders vonden het eerst vervelend als ik ging werken. Nu vinden ze het prima. Hoe vaker ik werk, des te meer ik naar huiswerkbegeleiding ga.'' Hanna Vrieze, die dit jaar haar eindexamen havo hoopt te halen, werkt drie avonden per week als pizzakoerier. Als dank daarvoor krijgt zij van haar werkgever middagen huiswerkbegeleiding cadeau. Dat kost hem 25 gulden per middag, per werknemer.

Haar baas Hajo Bertrands denkt dat hij met dit lokkertje de oplossing voor zijn personeelstekort gevonden heeft. Als dank voor iedere twee avonden die de scholieren werken, krijgen ze van Bertrands één middag huiswerkbegeleiding bij een professioneel instituut.

Bertrands: ,,Mijn werknemers hebben het maar over één ding: school. Waarom zou ik daar geen gebruik van maken?'' Bertrands is franchisenemer van Al Capone's, een keten van bezorgpizzeria's, in Hilversum, Huizen en Bussum en heeft in totaal 110 koeriers in dienst. Twee weken geleden begon hij met zijn lokkertje voor nieuw personeel, nu heeft hij al achttien deelnemers. De regels zijn streng: zodra het huiswerkinstituut klaagt dat de scholier niet voldoende zijn best doet, mag hij ook niet meer werken.

Bertrands (29) weet nog goed hoe snel hij zelf op school afgeleid was, en wilde zijn werknemers ,,iets voor de lange termijn bieden''. ,,Hiermee los ik twee problemen op. Aan de ene kant krijgen de scholieren werkervaring, en aan de andere kant hoeven ouders niet meer achter de broek van hun kinderen aan te zitten.''

Hanna Vrieze's rector, G. van Luin van Hanna's school Huizermaat, ziet liever dat zijn leerlingen huiswerkbegeleiding cadeau krijgen dan een mobiele telefoon. ,,Maar het zou erg zijn als leerlingen het idee krijgen zo vaak als ze willen bij de pizzeria te kunnen hangen, omdat school door de huiswerkbegeleiding `toch wel goed komt'.'

Maar zou de 17-jarige eindexamenkandidate Vrieze uit Huizen niet liever stoerdere cadeaus als een mobieltje of een scooter krijgen? ,,Zulke dingen geven andere bedrijven misschien, maar die krijg je hier ook - bovenop de huiswerkbegeleiding.'' Haar baas geeft werknemers die twee maanden in dienst zijn een gratis mobiele telefoon, en looft verder cd's uit voor de werknemer van de week. De werknemer van het jaar mag op kosten van de baas met vakantie.

,,Mijn dochter Hanna vindt het geweldig, is helemaal gek van haar werk'', zegt moeder K. Veerman. ,,Door deze actie is dat alleen maar erger geworden. Ik heb er niets op tegen, maar wil wel even afwachten of het resultaat oplevert. Ik vind het prima dat zij ondersteund wordt. Of dat door mij, een vriendin, de buurvrouw of de pizzeria gedaan wordt, maakt mij helemaal niets uit.''

    • Freek Staps