Palestijnse kogels maken de inwoners van Gilo gek

Palestijnse schutters bestoken al weken de joodse wijk Gilo, die in bezet Arabisch gebied in het zuiden van Jeruzalem is gebouwd. De inwoners van Gilo eisen actie. ,,Waarom doet Barak niets? Waarom laat hij ons beschieten?''

Toen ik mijn appartement kocht, legde ik 10.000 gulden extra op tafel om een mooi uitzicht te hebben. En wat heb ik ervoor gekregen? Palestijnse kogels door onze ramen, uit Beit Jalla'', zegt een inwoner van Gilo. Gilo, een joodse wijk in het door Israël geannexeerde deel van Jeruzalem, ligt regelmatig onder Palestijns vuur sinds eind september de Palestijnse opstand begon.

Opgewonden buurtbewoners zijn samengeschoold bij de synagoge in de Ha'anafastraat, die Gilo (40.000 inwoners) scheidt van het verderopgelegen Beit Jalla. Ze wachten op de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid, Shlomo Ben Ami. ,,Eindelijk komt hij kijken hoe levensgevaarlijk het hier voor ons is'', zegt een andere buurtbewoner.

De bewoners staan achter een haastig uit betonsegmenten opgetrokken muur. Uit hoge gebouwen in Beit Jalla schieten Palestijnen over de tussenliggende vallei op de appartementen die boven de geïmproviseerde veiligheidsbarrière uitsteken.

,,Voordat de muur er kwam, was het hier een hel. Kijk maar naar die kogelgaten in de synagoge'', zegt een man. ,,Nu is het trouwens niet veel beter. We worden gek van de spanning en onzekerheid. Hoe lang kunnen we dat volhouden?'' Anderen vallen hem met woede-uitbarstingen bij. ,,Dit is ons land. We moeten de Arabieren eruit gooien.'' ,,De Arabieren begrijpen alleen maar geweld.'' ,,Ze willen geen vrede.'' ,,We kunnen ze niet vertrouwen'', roepen ze door elkaar.

,,Ik wil oorlog. Dan heeft mijn bloed tenminste betekenis. Als ik in deze straat zomaar door Palestijnse kogels word neergemaaid, sterf ik als een laffe jood. Dat nooit meer'', zegt een man uit de groep. Een veel oudere, kleinere man met een Russisch accent zegt dat ,,de Arabieren ons willen vernietigen zoals de nazi's de joden verdelgden in de gaskamers''.

,,De kogels vlogen door het keukenraam, net boven het hoofd van mijn dochtertje'', zegt een jonge vrouw. ,,We zijn bang'', zegt haar echtgenoot. ,,Barak is schuldig. Waarom doet hij niets? Waarom laat hij ons beschieten? Waarom moeten onze kinderen 's nachts op de grond slapen in kamers die niet aan de voorkant van de appartementen liggen?''

Aan weerskanten van de Ha'anafa straat hebben Israëlische militairen zich ingegraven. Op strategische hogere locaties elders staan tanks. De Israëlische televisie heeft rechtstreeks de beelden uitgezonden van zwaar gericht Israëlisch vuur op gebouwen van waaruit de Palestijnse strijders van Arafats Fatah-beweging Tanzim meestal bij het invallen van de duisternis het vuur op Gilo openen.

Het Israëlische tegenvuur, ook raketten uit helikopters, heeft tot nu toe weinig uitgehaald, zeggen de buurtbewoners.

Ze eisen krachtiger optreden van het leger. In afwachting daarvan moeten de opgestapelde zandzakken in de ramen van de hoogste appartementen de bewoners een gevoel van veiligheid geven. ,,Ik ben bang boodschappen te doen, zelfs overdag'', zegt een vrouw. ,,Ik weet niet hoe gauw ik weer thuis moet komen. Het is net oorlog hier.''

Plotseling blijkt dat minister Shlomo Ben Ami niet naar de Ha'anafa straat afdaalt. ,,Te gevaarlijk'', oordeelt de Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst. Een paar honderd meter verder, uit het gezicht van Palestijnse scherpschutters, krijgt de kleine minister de volle laag van woede van de buurtbewoners over zich heen. ,,Wat voor veiligheid geven jullie ons? Waarom doet Barak niets? Al een maand lijden we'', roepen ze. ,,Wij willen Bibi (ex-premier Benjamin Netanyahu)'', gilt een ander. Minister Ben Ami probeert hen te kalmeren. ,,Vertrouw op het leger. Ook de Palestijnen lijden. Ze hebben al 200 doden'', zegt hij. ,,Ik smeek jullie om niet te demonstreren. De Palestijnen leggen dat als zwakte uit. Tegen Arafat wordt toch ook niet geprotesteerd? Die eenheid maakt de Palestijnen zo sterk.''

Deze tegenwerpingen gaan te diep voor de buurtbewoners die om de minister staan met wat zenuwachtige veiligheidsagenten ertussen. Ten slotte zegt Ben Ami dat ,,wij er (het Palestijnse geweld) een einde aan zullen maken''. Een begeleider fluistert de minister in het oor dat het tijd wordt weg te gaan.

Verontwaardigd kijken de buurtbewoners de wegrijdende auto na. ,,Hij vlucht voor het gevaar. Hij moet hier maar een nachtje komen slapen om te voelen wat het is om te worden beschoten. En wat heeft hij nou eigenlijk gezegd? Dat het leger ons verdedigt. Onzin, het leger kan veel meer doen'', concluderen ze. ,,We moeten juist gaan demonstreren.''

Als de gemoederen wat zijn gekalmeerd zegt een oud-beroepsmilitair dat het beter zou zijn als de Palestijnen een eigen staat zouden hebben. ,,Dan moet de Palestijnse staat orde op zaken stellen en de verantwoordelijkheid dragen voor de resultaten van onderhandelingen met Israël. Nu is het een ongeorganiseerde bende daar''. Hij wijst in de richting van Beit Jalla.

Anderhalf raam van zijn appartement ligt in het schootsveld van de Palestijnse schutters in Beit Jalla. ,,Ik heb een grote spiegel in de kamer gezet zodat mijn kinderen het schieten erop kunnen bekijken en hun hoofd niet buiten het raam hoeven te steken. Dat is te gevaarlijk'', zegt hij.

    • Salomon Bouman