Neuzen

,,Bah.'' Mijn Cambodjaanse gastheer wijst naar een Westers televisie-echtpaar dat elkaar kust. ,,Smerige gewoonte, tegenwoordig al helemaal met al die ziektes, en je kunt nog een slechte adem treffen ook.''

Hij zweert bij neuzen. De liefde gaat niet door de mond, maar door de neus. Ter illustratie neust hij zijn vrouw op zijn Frans: een keer links, een keer rechts, een keer vol erop. ,,Wat is daar op tegen, het is hygiënisch en net zo liefdevol.''

,,En de hartstocht dan'', werp ik tegen. Het echtpaar is aan het tongzoenen geslagen.

,,Die gaat helemaal niet door de mond. Dat is een bedenksel van jullie. Misschien voor zulke plaatjes. Hollywood.''

Hij zet de televisie uit. Het is genoeg geweest. Neuzend nemen we afscheid van elkaar. Een keer links, een keer rechts, een keer vol.

    • Ad Kooyman