Nasdaq wil alliantie met Londen

Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs, gaat onderzoeken of een alliantie mogelijk is met de London Stock Exchange (LSE), nadat het Londense beursbedrijf vorige week een vijandelijke overname door het Zweedse OM Gruppen wist te voorkomen.

Nasdaq-voorzitter John Hilley zegt vandaag in de Financial Times een ,,snelle, ordelijke en vriendelijke'' verkenning van een mogelijke alliantie te zullen beginnen, omdat daar nu opnieuw een kans voor is en omdat het voor beide bedrijven ,,zakelijk nut'' zou hebben. De LSE weigerde commentaar te geven. Volgens Hilley staat Europa aan de vooravond van een ,,explosie'' van beursgangen en particuliere aandelenhandel, twee terreinen waarin Nasdaq volgens hem domineert. Samenwerking is daarom ,,logisch'', aldus Hilley.

Nasdaq was al losvast betrokken bij de geplande fusie van de LSE met de Deutsche Börse in Frankfurt tot iX, die mislukte na het bod van OM Gruppen, dat onder meer de beurs van Stockholm exploiteert. Nasdaq is ook in gesprek met Deutsche Börse en Euronext, de recente gefuseerde beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs.