MSD gedaagd voor fêteren van artsen

Het openbaar ministerie daagt medicijnenfabrikant MSD voor de rechter, omdat het bedrijf over de schreef zou zijn gegaan bij pogingen artsen het migrainemiddel Maxalt te laten voorschrijven. MSD organiseerde voor hen uitstapjes waarbij de nadruk lag op het vertier en nauwelijks aandacht werd besteed aan voorlichting over het product.

Het is de eerste keer dat het openbaar ministerie een farmaceutisch bedrijf aanpakt voor bovenmatige beïnvloeding van artsen. Het is nog niet duidelijk of ook de artsen worden vervolgd voor het accepteren van onevenredig gunstbetoon. Volgens de Haarlemse persofficier van justitie Th.Bot maakte MSD op een niet-toegestane manier reclame. ,,MSD organiseerde vier bijeenkomsten waarbij het bedrijf ook een lezing hield over het betreffende medicijn. De hoofdmoot was echter pret en vermaak en daarmee overschreed het bedrijf de voorschriften.''

Medisch specialisten en huisartsen kregen uitstapjes naar het North Sea Jazz Festival (inclusief diner en overnachting) aangeboden of een geheel verzorgd weekeinde naar Terschelling met een (ook al verboden) apart programma voor de partners. In alle gevallen werd er in minder dan 10 procent van de tijd serieuze aandacht besteed aan het medicijn.

MSD gaat er vanuit dat het binnen de regels van het reclamebesluit is gebleven.

Maandag zijn in Utrecht twee bedrijven in hoger beroep tot boetes veroordeeld van 190.000 en 350.000 gulden voor het onrechtmatig reclame maken voor een antirookmiddel en een afslankpil.