Kritiek op domeinregistratie

Particulieren kunnen vanaf vandaag in Nederland een eigen internetdomeinnaam aanvragen met de extensie .nl. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die de namen vastlegt, heeft echter beslist dat particulieren alleen een zogenoemd subdomein krijgen toegewezen – niet www.jansen.nl dus, maar www.jansen.936.nl.

,,Inferieure domeinnamen'', vindt M. Wessling, directeur van Bits of Freedom, `privacy- en burgerrechtenorganisatie voor de informatiemaatschappij'. Nederland introduceert volgens hem een restrictie op de uitgifte van de nieuwe domeinnamen waardoor ze nauwelijks serieus te nemen zijn.

Internetadressen bestaan in wezen uit cijfers. Dit IP-adres gaat schuil achter een domeinnaam, die veel makkelijker is te onthouden dan cijfers. De opname van cijfers in de Nederlandse particuliere domeinnamen doet hieraan nu afbreuk, aldus Wessling.

De SIDN verdedigt zich. Voordeel van haar methode is dat – vooralsnog – duizend Jansens een domein met hun naam kunnen aanvragen.

Een meer fundamentele kwestie is of particulieren ,,een soort tweederangs deelnemer'' aan het internet zijn, aldus Wessling. Volgens hem zouden zowel individuele burgers als bedrijven het recht moeten hebben een volwaardige domeinnaam te laten registreren.

Particulieren hebben geen inspraak in de beslissingen van de SIDN. Het bestuur benoemt zichzelf en bepaalt de regels. Volgens Wessling is er geen sprake van een evenredige vertegenwoordiging van belangen. Bedrijven hebben als leden adviesrecht, burgers niet. De SIDN belooft dat burgers ,,op termijn'' adviesrecht krijgen bij benoemingen van bestuurders van de stichting, mits zij zich aanmelden en een bijdrage betalen. Gevolg van de Nederlandse restrictie kan zijn dat particulieren uitwijken naar andere domeinnamen zoals .nu en .org, waarbij aanvragers geen beperkingen worden gesteld. In Zweden, waar dezelfde restrictie geldt als in Nederland, hebben meer inwoners een .nu-domein dan een .se-domein.

Zowel de SIDN als haar internationale pendant ICANN kampen met een beperkte hoeveelheid domeinnamen. SIDN bedacht een oplossing in de vorm van cijfers, ICANN werkt aan de introductie van extensies als .biz, .sex of .kids.

    • Ronald Rovers