KPN aast op buitenlandse belegger

KPN verkoopt zijn nieuwe aandelen in Nederland en daarbuiten. De vraag is of het bedrijf de internationaal succesvolle emissie van Deutsche Telekom weet te herhalen.

KPN vestigt veel hoop op het buitenland voor zijn broodnodige financiering. Met een intensieve promotiecampagne in Spanje, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten probeert het Nederlandse telecombedrijf particuliere beleggers in die landen te verleiden tot het kopen van de in Amsterdam genoteerde KPN-aandelen. Uit marktonderzoek blijkt, zegt een woordvoerder van KPN, dat in die landen belangstelling bestaat voor de Nederlandse aandelen.

Het grote voorbeeld is de aandelenemissie van Deutsche Telekom, in juni dit jaar. KPN's Duitse branchegenoot gaf 230 miljoen nieuwe aandelen uit en incasseerde 15 miljard euro (33 miljard gulden). Beleggers wilden drie keer meer aandelen dan er beschikbaar waren. Buiten Duitsland toonden vooral Italianen en Amerikanen warme belangstelling.

Kan KPN het Duitse succes herhalen?

,,KPN is geen Deutsche Telekom'', zegt een Spaanse analist. ,,Het is vele malen kleiner en niet heel erg bekend.''

KPN heeft in Spanje voornamelijk naamsbekendheid door de mislukte fusie met Telefónica, een half jaar geleden. Vooral het scenario dat de Nederlandse staat als grootaandeelhouder van KPN zeggenschap zou krijgen in een eventuele combinatie met Telefónica staat de Spanjaarden nog helder voor de geest.

,,Ik begrijp eerlijk gezegd niet goed waarom KPN in Spanje aandelen aan de man brengt'', zegt de analist, die anoniem wil blijven omdat zijn bank bij de plaatsing is betrokken. ,,Ik vermoed dat KPN de emissie zo breed heeft gespreid over Europa om de kans op succes te vergroten.''

De problemen van KPN zijn groot, zeggen diverse analisten in Spanje. De kredietwaardigheid van het bedrijf brokkelt af, terwijl de kosten voor gevanceerde mobiele telefonie (UMTS) alleen maar hoger worden.

De belangstelling voor KPN-aandelen zal in Spanje niet groot zijn, tenzij de uitgifteprijs laag wordt gehouden, aldus de analist. Alleen een lage prijs kan, in combinatie met de huidige korting van 4 procent en het vooruitzicht op bonusaandelen, het aandeel aantrekkelijk maken voor particuliere beleggers.

,,Twaalf maanden geleden zag het bedrijf er nog uitermate aantrekkelijk uit. De situatie nu is heel anders. Voor de aankoop van het Duitse E-plus [vorig jaar december] is veel bewondering omdat het ambitie uitstraalt, maar de financiering ervan werpt vragen op.''

De ambities van KPN zijn leuk, zegt de analist, ,,maar het wordt moeilijk om alles tegelijkertijd te willen doen''.

In Spanje moeten de KPN-aandelen op dit moment concurreren met die van de mobiele-telefoniedivisie van Telefónica. Telefónica Móviles ging op 3 november naar de beurs. Voor Telefónica is dit een thuiswedstrijd. Telefónica Móviles zet KPN in de schaduw.

,,De timing van de KPN-emissie is ongelukkig, maar het kan niet anders'', zegt de Spaanse analist. KPN heeft het geld heel hard nodig. Uitstel van de emissie zou weinig verschil hebben gemaakt, stelt de analist, omdat de marktomstandigheden later nog slechter kunnen worden. ,,De Europese telecombedrijven staan te dringen om hun mobiele-telefoniedivisies naar de beurs te brengen.''

KPN laat andere landen, zoals Frankrijk, links liggen bij de plaatsing van nieuwe aandelen. Althans, er is geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Analist Marius André van Amstgeld kan wel bedenken waarom KPN zich vooral richt op Spanje, Italië en Duitsland. De Spaanse beleggersmarkt is ,,ontluikender'', ofwel: het groeipotentieel ervan is veel groter dan in Frankrijk, waar het particuliere aandelenbezit gewoner is.

Ook in Duitsland is de rek nog lang niet uit de particuliere beleggingsmarkt. Bovendien is KPN in Duitsland eigenaar van E-plus, een bedrijf dat groter is dan KPN zelf. Naamsbekendheid hoeft in Duitsland geen probleem te zijn.

Italianen zijn volgens André eerder geneigd in beleggingsfondsen te investeren, maar de interesse voor buitenlandse aandelen neemt toe. Dat laatste is vooral het gevolg van de toetreding van Italië tot de eurozone, zegt André. Voorheen stopten beleggers hun geld liever in `veilige' staatspapieren met, meestal, een aantrekkelijke rente van 10 procent of meer. Volgens hem was het een kwestie van ,,automatisch incasseren''. Maar sinds de invoering van de euro behoren zulke praktijken tot het verleden.

,,Beleggers zoeken andere mogelijkheden'', aldus de analist. Als alles volgens plan verloopt, is KPN daar één van.

DOSSIER KPN

www.nrc.nl/Economie

Dit is deel 4 in een serie over de emissie van KPN. Eerder afleveringen verschenen op 11, 13 en 14 november.

    • Stéphane Alonso