Koninklijke onderscheiding Loorbach

Met twee eervolle onderscheidingen heeft chef-de-mission Jan Loorbach gisteren officieel afscheid genomen van NOC*NSF. De Rotterdamse advocaat werd niet alleen uitgeroepen tot erelid van de nationale sportkoepel, maar ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Onder zijn leiding won Nederland twee maanden geleden bij de Olympische Spelen in Sydney een recordaantal van 25 medailles, waaronder twaalf gouden.

Bij zijn afscheidsrede kon Loorbach, bestuurslid in de periode 1992-'98, het niet nalaten achterom te kijken. ,,Tussentijdse vertrekkers hebben niet de aandacht gekregen die ze wel degelijk verdienden'', zo verwees hij onder meer naar de verguisde voorzitter Wouter Huibregtsen. Diens gedwongen vertrek ging ruim twee jaar geleden volgens Loorbach gepaard ,,met een tot mijn spijt hoog Judas-gehalte''.

Over de opvolging van Loorbach (53) bestaat nog geen duidelijkheid. NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert liet gisteren doorschemeren dat de twee overige leden uit het succesvolle team de mission, Joop Alberda en Marcel Sturkenboom, vermoedelijk op hun post blijven zitten. ,,Ik heb geen aanwijzingen dat zij zullen stoppen.''