Internationaal

LONDEN

De grote beurzen van Europa deden het vanochtend een stuk kalmer aan dan gisteren, toen met name de technologiefondsen enorme stappen voorwaarts maakten. Het mobiele-telefoniebedrijf Vodafone, dat gisteren na de bekendmaking van de kwartaalcijfers al ruim 6 procent steeg, voegde daar vanochtend nog eens 1,2 procent aan toe. De financiële waarden deden het beduidend minder. De FTSE-100 steeg 0,2 procent naar 6424,2 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt stond de Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler vanmorgen zwaar onder druk. Het aandeel leverde 3,3 procent in op 52,90 euro. DaimlerChrysler zou van plan zijn om een Amerikaans lid van de raad van bestuur te vervangen door een Duitser, en de markt verwacht dat dat negatieve repercussies in de Verenigde Staten zou kunnen hebben. De Dax index noteerde rond het middaguur een half procent lager op 6.931,95 punten.

PARIJS

In Parijs hielden aandelen uit de TMT-sector (technologie, media en telecom) hun winsten van gisteren aardig vast, en konden die soms zelfs nog uitbouwen. Zo klom chipfabrikant STMicroelectronics 1,4 procent en boekte TV-zender TF1 een winst van 1,8 procent. De CAC-40 steeg 0,6 procent naar 6261,18 punten.

TOKIO

De beurzen in Azië kwamen vandaag voortvarend uit de startblokken, geholpen door de stijgingen die de Amerikaanse beurzen eerder hadden laten zien, maar moesten een groot deel van de winst later weer inleveren.

Aandelen uit de technologie- en telecomsector wisten hun stijgingen in veel gevallen wel vast te houden. De Japanse Nikkei-index steeg 1 procent naar 14.799 punten, maar de beurzen van Hongkong en Singapore waren aan het einde van de handelsdag licht gedaald.

NEW YORK

De indices van de Amerikaanse beurzen vlogen gisteren omhoog, in wat volgens handelaren een `technisch herstel' was: de koersen van met name de technologische fondsen zouden te ver zijn gedaald. Het hernieuwde optimisme vertaalde zich in een grote stijging van de Nasdaq-index, die werd geholpen door de grote stap voorwaarts die het Britse mobiele-telefoniebedrijf Vodafone eerder had maakt.

De Nasdaq steeg 5,8 procent naar 3.138 punten, de op negen na grootste stijging ooit. Toen de Amerikaanse beurzen sloten leek het er overingens nog op dat de impasse over de presidentsverkiezing snel zou worden opgelost, hetgeen de stemming op de markten geen kwaad deed. De Dow Jones-index steeg 1,6 procent naar 10.681 punten.