Hoofdfondsen in evenwicht op kalme beurs

Na de forse stijging die de Amsterdamse beurs gisteren beleefde, deden de aandelen uit de AEX-index het vanochtend rustiger aan. De beurs vertoonde een diffuus beeld.

De stijgers en de dalers hielden elkaar aardig in balans, zij het dat er zich iets meer zwaargewichten onder de stijgers bevonden. De index kwam daardoor toch een klein stukje vooruit. Vroeg in de middag noteerde de graadmeter 682,08 punten, een half procent hoger dan het slot van gisteren.

Kabelexploitant UPC presenteerde vanochtend de kwartaalcijfers. Kennelijk waren de beleggers goed voorbereid op de resultaten: ook het aandeel UPC, een fonds dat normaal gesproken toch goed is voor stevige koersbewegingen, bewoog vanochtend nauwelijks. Rond het middaguur was de koers 1,1 procent gezakt en noteerde het aandeel 17,06 euro.

In eerste instantie moesten met name de technologiefondsen inleveren. Handelaar Bob Homan van Amstgeld schreef dat toe aan winstnemers; beleggers die de koerswinsten van gisteren wilden verzilveren. ,,Toen die eenmaal uit de markt waren, zag je de koersen weer aardig opkrabbelen'', aldus Homan.

Vroeg in de middag noteerde ASM Lithography, dat gisteren bijna 8 procent steeg, een half procent lager op 27,35 euro. Elektronicafabrikant Philips, gisteren ook een van de grote winnaars, klom in de loop van de ochtend ruim een procent naar 43,61. ,,Die fondsen zijn nog steeds goedkoop als je ze vergelijkt met hun koersen van een paar weken geleden. Veel beleggers willen nu wel instappen'', verklaarde Homan de koersbewegingen.

VNU was vanochtend de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De uitgever, die zich hoe langer hoe meer profileert als internetbedrijf, steeg vanochtend 4,4 procent naar 52,35 euro.

De defensieve fondsen waren daarentegen een beetje uit de gratie. Numico, Unilever en Heineken moesten allemaal een stapje terug doen. Koninklijke Olie was hierop een duidelijke uitzondering. Geholpen door de hogere olieprijzen klom het aandeel vanochtend 1,5 procent naar 70,84 euro. Onder andere de weersverwachtingen voor het Noordoosten van de Verenigde Staten duwen de olieprijzen omhoog. Het ziet ernaar uit dat het koud gaat worden, en dat betekent een stijgende vraag naar olieproducten.

De financiële fondsen vertoonden vanochtend een verdeeld beeld. ABN Amro, de enige echte bank van de vier `financials', daalde ruim een half procent naar 27,94 euro. Fortis leverde ook in, maar Aegon klom 1,7 procent en ING kon een winstje van 0,2 procent noteren.

Ook onder de Midkapfondsen heerste een relatieve rust. De middelgrote fondsen kenden geen uitschieters: handelshuis Buhrmann, dat graag zijn branchegenoten Samas en Ahrend wil overnemen, noteerde de grootste stijging. Het aandeel klom 2,8 procent naar 31,30 euro.