Havenfilms in Rotterdam

Het International Film Festival Rotterdam, dat volgend jaar op 24 janauri begint, brengt onder meer een programma met films over havensteden. `On the waterfront' bevat zowel klassiekers als On the Watrefront van Elia Kazan en Querelle van Fassbinder, als nieuwe films, waaronder Freedom van Sharunas Bartas. Daarnaast heeft het festival tien filmers opdracht gegeven een videodagboek bij te houden in een havenstad. Uitgenodigd zijn onder meer Lou Ye (Sjanghai), Nathalie Alonso Casale (Sint Petersburg) en Jem Cohen (New York). Het programma is de bijdrage van het festival aan Rotterdam Culturele Hoofdstad. Een van de `filmmakers in focus' op het festival is de Zweedse regisseur Roy Andersson. Andersson maakt bijna uitsluitend in zijn studio in Stockholm films zonder script. Voor zijn nieuwste film schreef Benny Andersson (Abba) de muziek.