GESTOOFD REIS-KONIJN

Rijdend van Bandung naar Lembang zag ik onderweg veel van hetzelfde naast elkaar. Kramen waar je alleen maar ananas kon kopen, of avocado's of kokosnoten of papaya's. Ik heb geen idee of deze Indonesische aanpak voordeliger en handiger is voor verkoper en klant dan de Nederlandse aanpak. De Nederlandse markt is meer een doorelkaar markt: groenten-, vis-, kleren-, tassen- en kaaskramen, alles staat zo'n beetje door elkaar. Voor prijs- en kwaliteitsvergelijk moet je de hele markt over. Na de papaya's viel mijn oog op honderden hokjes waarin allerliefste konijntjes zaten. Het drong zeer langzaam tot mij door dat deze lieve Peter Rabbits als toekomstige sateetjes worden verkocht. Bij saté kambing had ik absoluut geen last van teerhartigheid, maar konijn aan een stokje bliefde ik niet. Terug in Nederland lagen daar bij de poelier een paar aantrekkelijke bouten. Van konijn. Ik stapte over mijn reis-konijn drempel heen. Vandaag een recept voor gestoofde konijnenbouten met een mooie combinatie van gedroogde pruimen en zongedroogde tomaten. Bereiding: bak in een braadpan de met zout bestrooide bouten in boter rondom bruin. Giet de wijn in de pan. Voeg de in plakjes gesneden knoflook, de tomaten, pruimen, peperkorrels en salie toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur lager. Stoof de bouten in bijna een uur gaar. Haal de bouten uit de pan. Kook het vocht op een hoog vuur tot de gewenste dikte in. Leg de bouten terug in de saus. Lekker bij dit gerecht: polenta en uiteraard een of meerdere glazen Merlot.

    • Anne Scheepmaker