`Foto van huis schendt privacy'

De Registratiekamer heeft het bedrijf CycloMedia uit Waardenburg vragen gesteld over het op grote schaal fotograferen van huizen. De kamer denkt dat het bedrijf door het plaatsen van de foto's in een database op internet niet aan de privacywetgeving voldoet. De fotobestand van CycloMedia omvat inmiddels complete woonomgevingen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zonder dat de bewoners dat weten.

De Registratiekamer denkt dat een huis iets zegt over de maatschappelijke positie van een persoon, die daarop beoordeeld kan worden. En daarom moet het bedrijf aan de privacywetgeving voldoen. ,,Het is een verschil of jij in een kotje of in een riante villa woont'', aldus een woordvoerder. De Registratiekamer vindt dat CycloMedia de bezitter of huurder van een huis in kennis moet stellen als het pand is gefotografeerd. ,,Als ze foto's maken, moeten zij het op een nette manier doen'', aldus de woordvoerder. Door het plaatsen van de database op internet krijgen volgens de Registratiekamer niet gewenste doelgroepen toegang tot de foto's - bijvoorbeeld inbrekers of adverteerders.

Het bedrijf CycloMedia fotografeert al tien jaar stedelijke landschappen in Nederland, zoals bijvoorbeeld van Enschede. Ze doen dit voor makelaars of afdelingen bouw en woningtoezicht van gemeenten. Het bedrijf vindt echter dat het niet onder de privacywetgeving valt, omdat zij alléén (stedelijke) landschappen fotograferen en geen mensen: ,,Wij fotograferen niet doelgericht één huis. Je kunt het vergelijken met het maken van luchtfoto's'', aldus A. Steinfort van CycloMedia.

Door de vragen wil de Registratiekamer de argumenten van CycloMedia wegen, of de privacy in het geding is. De kamer kan zelf overigens geen boetes uitdelen. Dat kan alleen de rechter doen.