EU wil sancties tegen VS

De Europese Unie zal de Wereldhandelsorganisatie (WTO) toestemming vragen voor miljardensancties tegen de Verenigde Staten wegens `ongeoorloofde fiscale bevoordeling' van Amerikaanse exportbedrijven. Dit heeft de woordvoerder van Eurocommissaris Lamy (Buitenlandse Handel) gisteren bekendgemaakt. Brussel moet zijn klacht uiterlijk vrijdag bij de WTO indienen. Dan worden nadere bijzonderheden bekend.

Over het precieze bedrag aan sancties dat de EU zou willen vragen wordt in Brussel niets gezegd. Maar het kan volgens functionarissen enkele miljarden euro's belopen. De stap van de EU volgt na de aanvaarding door het Amerikaanse Congres van een aangepaste wet inzake de zogenoemde Foreign Sales Corporations (FSC's). De in belastingparadijzen gevestigde FSC's bieden bedrijven uit de VS de mogelijkheid om 15 procent of meer belasting te besparen op hun exportwinst. Het gaat om een geschatte besparing van 4 miljard dollar per jaar. Bedrijven als Microsoft en Boeing profiteren ervan.

De WTO veroordeelde de VS in februari van dit jaar al in hoger beroep. Daarop besloten de Amerikaanse autoriteiten tot een aangepaste wet. Maar ook deze nieuwe wet, die naar verwachting op korte termijn door president Clinton wordt ondertekend, is volgens Lamy's woordvoerder ,,niet in overeenstemming'' met de regels van de WTO.