EU bekort `zwarte lijst' met Serviërs

De Europese Unie heeft de lijst van Joegoslaven die in EU-landen niet welkom zijn wegens hun nauwe banden met het regime van oud-president Miloševic, ingekort. De maatregel is op kritiek gestuit bij de Democratische Oppositie van Servië (DOS).

Volgens een EU-diplomaat in Belgrado is met de regering van de nieuwe Joegoslavische president Vojislav Koštunica overeenstemming bereikt over de inkortingen. Onder de medewerkers van Koštunica's voorganger Miloševic die tot voor kort niet, maar nu wel op een visum voor de EU-landen kunnen rekenen bevinden zich de stafchef van de Joegoslavische strijdkrachten, Nebojša Pavkovic, en de chef van de Servische inlichtingendienst, Rade Markovic. In vergelijking met de vorige lijst zijn volgens diplomaten ,,meer dan honderd, maar minder dan tweehonderd'' namen geschrapt. Het zou daarbij vooral gaan om militairen.

Dat de namen van Pavkovic en Markovic van de lijst zijn verdwenen is DOS-leider Zoran Djindjic in het verkeerde keelgat geschoten. DOS is al enige tijd verwikkeld in een conflict met Koštunica: ze eist dat Pavkovic en Markovic worden ontslagen. Koštunica weigert aan die eis te voldoen omdat een ontslag van deze kopstukken van het vorige bewind destabiliserend zou werken. Dat de Europese Unie beide omstreden leiders zou toelaten als ze naar een EU-land zouden willen reizen is volgens Djindjic een vorm van ,,manipulatie'' door ,,iemand [bij de EU] met sympathie voor het regime van Miloševic''. Dat de EU met name Markovic in genade aanneemt, steekt Djindjic. DOS en een andere voormalige oppositiepartij hebben gedreigd uit de nieuwe Servische regering te stappen als Markovic in functie blijft.

Het Stabiliteitspact voor de Balkan heeft gisteren na een tweedaagse conferentie in Belgrado beloofd 430 miljoen dollar bijeen te brengen om Joegoslavië de winter door te helpen. Het geld zal worden besteed aan olie en elektriciteit voor de gemeenten in Servië en verder aan onderwijs- en vervoersfaciliteiten.

Daarnaast hebben individuele landen als de Verenigde Staten en Duitsland nog miljoenen aangeboden. De Europese Unie wil eind deze week met Belgrado een akkoord sluiten over hulp op het gebied van energie, medische zorg en de voedselbevoorrading.

De bijeenkomst was de eerste van het Stabiliteitspact die in Joegoslavië zelf werd gehouden. De noden van de gemeenten in Joegoslavië stonden bij de conferentie voorop. ,,We zijn onder de indruk van de Joegoslavische burgemeesters die de rotste banen hebben voor de laagste lonen die in Europa worden uitbetaald'', aldus een van de Westerse deelnemers. In de meeste gemeenten in Joegoslavië is het energietekort nijpend. In vrijwel alle gemeenten komt het regelmatig tot black outs, een probleem dat nog zal toenemen als de winter doorzet.