Dwangsom voor DSM Delft

Het bedrijf DSM Gist in Delft heeft een dwangsom van 5.000 gulden gekregen van de provincie Zuid-Holland wegesn slordige omgang met een milieu-incident.

DSM meldde pas op 10 november dat eind oktober na een technische defect tien ton butylacetaat, een milieubelastend oplosmiddel, ontsnapte. Volgens de provincie had dat op op 1 november moeten gebeuren, toen het incident werd geconstateerd.

Drie weken geleden werd bekend dat DSM Gist half augustus de omvang van een zoutzuurlek had verzwegen. Volgens een woordvoerder van de provincie is DSM ,,verplicht ieder incident in het productieproces zou snel mogelijk bij ons te melden, binnen enkele minuten tot een half uur''.

Butylacetaat, nodig voor de productie van penicilline in poedervorm, werkt verzuring in de hand en is daarom belastend voor het milieu. Het vervliegt snel in de buitenlucht. Volgens DSM Gist is er tijdens het lekken geen gevaar geweest voor personeel of omwonenden. Het bedrijf bestrijdt dat het de lekkage te laat heeft gemeld. Volgens een woordvoerder werd op 1november alleen geconstateerd dat een temperatuurmeter niet goed functioneerde, maar niet dat daardoor ook butylacetaat was ontsnapt. Toen dat op 10 november duidelijk werd, is dat volgens DSM meteen aan de provincie gemeld.

Opsporingsambtenaren van de provincie zijn op 10 november naar het bedrijf gegaan om proces-verbaal op te maken voor het nieuwe incident. Op grond daarvan kan de rechter nog een extra boete opleggen, bovenop de provinciale dwangsom.