Berezovski weigert zich bij justitie te melden

De Russische zakentycoon Boris Berezovski weigert naar Rusland terug te keren om zich bij de justitie te melden. Hij is na mediamagnaat Goesinski binnen enkele dagen de tweede oligarch die wegens problemen met de Russische justitie er de voorkeur aan geeft in het buitenland te blijven. Hij liet gisteren weten te kunnen kiezen ,,tussen de status van politiek gevangene en die van politiek balling''. Hij koos voor het laatste.

Een Russische rechtbank had de miljardair opgeroepen zich te verantwoorden voor beschuldigingen als zou hij geld van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot hebben verduisterd. Aeroflot is voor 51 procent in handen van de Russische staat; Berezovski is eigenaar van een groot deel van de rest.

Volgens Berezovski is ,,het zogenoemde dossier Aeroflot'' uit de kast gehaald door president Poetin, die ,,ontevreden is over mijn kritiek''. Die kritiek is geuit door de televisiezender OTV, die voor 49 procent eigendom van Berezovski is. De druppel die de emmer had doen overlopen was volgens Berezovski de kritiek van OTV op Poetins optreden na de ramp met de kernonderzeeër Koersk.

Eerder deze week werd een andere oligarch, mediamagnaat Vladimir Goesinski, aangeklaagd wegens verduistering. Ook Goesinski, hoofd van het mediaconcern Media-Most, bevindt zich in het buitenland en ook hij weigert naar Moskou terug te keren.

Gisteren trok het mammoetgasbedrijf Gazprom zich terug uit een overeenkomst die deze week – vóórdat Goesinski werd aangeklaagd – met Media-Most was bereikt.

In het akkoord was overeenstemming bereikt over de afbetaling van een schuld van Media-Most aan Gazprom, van 211 miljoen dollar. Gisteren verklaarde Gazprom het akkoord opeens nul en nietig. Het liet weten dat het akkoord de Russische wet schendt en dat het hoofd van Gazprom-Media, Alfred Koch, door Media-Most was ,,misleid''.

Media-Most liet weten dat Gazprom zonder twijfel onder druk was gezet door de openbare aanklagers die het dossier-Goesinski behandelen. De stap van Gazprom, vlak na de uitvaardiging van een arrestatiebevel tegen Goesinski, ,,bewijst dat het proces niet wordt gecontroleerd door Koch.''