Autoracen door Ierland

Accelerator is de eerste in een serie van vijf films die zich laat vergelijken met Nederlandse projecten als Route 2000, dat onder meer De Poolse bruid opleverde, en No More Heroes, een serie films die in première gaan tijdens het Filmfestival Rotterdam. Vijf veelbelovende Ierse filmregisseurs werden onder supervisie van producent Simon Channing-Williams, die vaak met Mike Leigh werkte, aan het werk gezet.

In het geval van Accelerator leverde dat een soort armeluisversie op van de deze zomer met veel bombarie uitgebrachte autodievenfilm Gone in 60 Seconds. Geen Ferrari's en Amerikaanse klassiekers, maar derdehands BWM's en vierdehands Volvo's worden op een grauwe avond uit een parkeergarage gejat, om een race te rijden van Belfast naar Dublin. Zes auto's, zes chauffeurs en hun bijrijders, kiezen opgejut door de pannendeksel-triphop van Adrian Utley, van de Engelse band Portishead, hun weg door nachtelijk, vijandig of romantisch Ierland. Van die zes mini-speelfilmpjes wordt er niet één behoorlijk uitgewerkt. Soms eindigen ze zelfs letterlijk in de berm of op een doodlopende weg. Het treffen van de juiste troosteloze tonen op een regenachtig palet en de rauw-realistische sfeertekening van de hangjongeren maken echter wel nieuwsgierig naar de volgende films van debutant Vinnie Murphy.

Accelerator. Regie: Vinny Murphy. Met: Stuart Sinclair Blyth, Gavin Kelty. In: Melkweg, Amsterdam; Springhaver, Utrecht.

    • Dana Linssen